Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM

Sunday, 13 June 2010

Salam.....



Semua orang pastinya sgt familiar dgn kalimah ini...Kalau kita bukak Alquran sekarang pun ayat pertama yang kita jumpa ialah ayat ini......

Apa yang menariknya tentang kalimah basmalah ini ye???..hehehe...baca cerita kanak-kanak ni dulu...(^^)

Alkisah pada satu masa dahulu,ade sepasang suami isteri yang hidup bahagia bersama walaupun kerja si suami kais pagi,makan pagi..kais petang mkn petang...Habit si isteri ialah setiap kali ingin memulakan sesuatu pekerjaan,dia akan membaca kalimah basmalah dulu...buatlah apa saje kerja pun : basuh baju ke..masak ke...etc...semuanya dilakukan Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang....

Sampailah suatu hari....si suami terasa sgt bosan bila telinganya asyik mendengar kalimah yang sama berulang-ulang kali meniti di bibir isterinya...Lalu datanglah syaitan yang kerjanya suka mencucuk-cucuk hati manusia...

“Hei manusia..aku tau kau rasa menyampah dengar isteri kau sebut perkataan yang sama x abis-abis...mesti sakit telinga kau kan......apa kata kau buat sesuatu agar isteri kau senyap...aman sikit rumah kau nih...”bisik si syaitan memperdaya si suami....

Sabda Rasullullah S.A.W,

“Sesungguhnya syaitan itu berlari-lari dalam pembuluh darah anak adam...”
(riwayat BUkhari dan Muslim)

“Habis..ape yang aku kena buat...”Si suami yang memang terasa bosan mula terjerat dengan godaan syaitan...Maka bermulalah sesi perbincangan antara si suami dgn si syaitan tadi...

Tidak beberapa lama kemudian,si suami dan si syaitan sudah mencapai kata sepakat untuk mendajalkan si isteri dengan rancangan jahat mereka...

Si suami pergi mengambil sekarung guni lalu dipenuhkannya denagn ribuan lebah yang tajam dan pantas menyengat...Lalu diletakkannya di satu sudut dapur..Si suami pun memanggil isterinya..

“Wahai isteriku..aku baru saje balik dari mengumpul madu lebah di hujung hutan...kau ambillah botol-botol madu yang aku letak dalam guni di dapur..hidangkan pada aku secawan madu...”arah si suami dengan nada suara yang selamba...seolah-olah memang betul karung guni itu berisi botol2 madu..Si isteri ternyata percaya dgn kata-kata suaminya lalu tanpa syak dia pun melakukan apa yang disuruh...

“Bismillahhirrahmannirrahim......”Si suami duduk senyap-senyap diruang tamu sambil menunggu isterinya menjerit kesakitan apabila diserang lebah....Tiba-tiba...

“Ya Allah!!!”Sebaik sahaja mendengar jeritan si isteri...si suami pun pantas datang kpd isterinya..

“Ada apa isteriku??”Tanya si suami berpura-pura sambil berlari ke dapur..sedangkan dalam hatinya gembira...tentu isterinya sedang disengat lebah...

“Subhanallah..banyaknya rezeki kita hari nih....”Si isteri tejerit kecil kegembiraan..Si suami yang baru tiba di dapur terpinga-pinga...

“Eh???”Alangkah terkejutnya si suami bila yang ada di dalam guni yang dibukanya adalah puluhan botol-botol madu yang berisi madu yg sgt banyak...si suami terduduk menyesal..sedang si isteri x henti-henti memanjatkan kesyukuran pada Allah....

Hmm...best x cerita nih...cerita nih sye dgr mase umur sye 9 thn(if i’m not mistaken)..ape pengajarannya ye...????..yg plg obvious sekali mestilah baca bismillah b4 we do anything good...

Sebab...hikmah di sebalik kalimah basmalah nih terlihat dari segi maknanya...

"Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang...." (alfatihah:1)

Setiap apa yang kita lakukan..bila kita mulakan dgn bismillah..kita melakukannya dgn mengwar-warkan yang Allah itu Arrahman dan Arrahim...maka balasan atas apa yang kita tgh buat dgn menyebut nama Dia itu mestilah basah dgn limpahan kasih sayangNya..betul x???..

Macam kisah di atas nih...si isteri x jemu-jemu mengatakan yang Allah itu pemurah dan penyayang..maka balasannya ialah Allah menyelamatkan dia dr sengatan lebah dengan menggantikannya dengan limpahan madu yang sgt byk dan tentunya sgt manis..semanis dan sebanyak kasih syg Allah pd umatnya.....
LEBAH=MADU
BASMALLAH = RAHMAT ALLAH

Hmmm...sweet kan berkasih syg dgn Allah nih....lagi kita beri lagi banyak kasih syg Dia yang kita dpt...so,inilah dia salah satu cara untuk berkasih sayang dgn Allah..ucapkan basmalah...as simple as that...(^_^)...seperti yang disebut dalam salah satu hadis...

"Bahawa sesuatu perbuatan yang baik tanpa dimulai dengan Bismillah maka ia akan terputus dari rahmat Allah s.w.t. "

Saya sayang Allah...anda macamana pula???kalau anda pun sama macam saya...kerapkanlah diri kita menyebut basmalah sebelum melakukan apa saja pekerjaan...

“Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat dgn org2 yang berbuat baik..” (ala’raf:56)

Sayang fillah....

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget