Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Islam itu Indah...aku ingin mencari dan menikmati keindahannya

Sunday, 28 February 2010

Bismillah....
Hmmm...saya tau sye dh lama x sharing ape yg ptt sye share....asyik citer psl luahan perasaan sye je kn....huhuhu...beselah..sye mmg x pndi luah perasaan kat org...hihi..betul ke??Saya nk share satu cerita lucu mat saleh yg sye melayukan...hehe...citer ni citer klaka tp sye x tau blh gelakkan org yg baca atau tak sebab bkn cerita ni atau sye yg menentukannya tapi Allah s.w.t
‘’Dan sesungguhnya,Dialah yg menjadikan org tertawa dan menangis.’’ (53:43)
Alkisahnya,ada seorang pensyarah kimia (a.k.a cik Tanah,i.Allah) dtg mmbawa anak2 muridnya melawat ke sekeliling makmal.Lalu,dia pun berkata,
‘’Wahai anak2 muridku,untuk menjadi seorang chemist yg berjaya...seseorang tu hendaklah sentiasa peka dan menggunakan setiap deria yg dye punyai iaitu mata dan telinga untuk memerhatikan perubahan dlm eksperimen anda..’’ kata cik Tanah sambil menunjuk pd satu test tube yg berisi urea(a.k.a air kencing manusia).Anak2 muridnya mengangguk2 faham..Salah satu anak muridnya yg lain bertanya,
‘’Lagi cik..deria apa lagi??’’Matanya terkebil2 menanti jawapan...Cik Tanah tersenyum.
‘’Kita perlu menggunakan deria bau...(sambil mengambil test tube tadi dan mendekatkannya ke hidung....guna jugak deria sentuh..(sambil mencelupkan sebatang jari ke dalam test tube berisi urea itu....)..dan yg kelima guna deria rasa..(sambil mengeluarkan jarinya dari test tube dan merasanya dengan lidah)..’’jawab Cik Tanah sambil tersenyum manis..
Anak2 muridnya merasa takjub dgn sifat tulen chemist yg ade pada Cik Tanah hgga sggp merasa urea itu..hehe..sedap sgt ke...Lalu mereka pun mengambil satu test tube berisi urea dan melakukan perkara yg sama yg dilakukan oleh Cik Tanah...yela..masing2 nk jadi chemist yg berjaya mcm cik Tanah...
Mula2,perhatikan test tube guna mata dan telinga...ps2,bau pulak..yekkkkk...hancing!!..ps2..celupkan jari tuk merasa urea tuh..dan akhir sekali jilat jari tadi tuk merasa....yekkkk.....semua murid2 tu meludah...Cik Tanah????Terlepas test tube yg dipegangnya tadi.....x sangka dgn tindakan student2nya...
‘’Yang korg pegi rasa jari yg korang celupkan tu buat ape???adoi3x...Hampir pengsan cik Tanah.Murid2 nya berkerut mendengar keluhan pensyarah mereka yg gorgous tuh...
‘’La...bkn cik pun buat jugak ke???’’tanya pelajarnya yg x puas hati...Cik Tanah menepuk-nepuk dahinya berulang kali...adoi3x...
‘’Thats why sye ckp td seorang chemist kena peka...if u all peka dgn apa yg sye buat tadi,u all akan nmpk yg sye celupkan jari telunjuk sye dan masukkan jari hantu sye ke mulut..i’m not using the same finger as u all did!!!!’’
‘’Huh!!!’’hahaha..menangislah student2 tuh sbb sudah ade pengalaman merasa urea dgn lidah...
Hik3x..sye gelak jugak mse bce..tapi bila fikir balik...ade pengajarn yg blh diambil berguna.....Cik pensyarah tu ade state yg kalau hendak menjadi chemist yg berjaya kita kena peka dan sentiasa guna setiap deria yg kita ada...ermmm...dan tgklah akibatnya bila kita x peka kn??...x pasal2 dpt merasa urea tanpa dipaksa.....
So,sama jgaklah kalau kita nak jadi muslim dan mukmin yg berjaya di muka bumi nih...kena sentiasa peka dgn perkembangan umat islam dan isu2 yg berkaitan dgn islam...serta menggunakan setiap deria rasa yg ada dgn betul....Contohnya...apa ye isu semasa berkaitan agama islam yg kita cintai nih??ermmm....Klau ikut ranking Jakim...isu2 umat islam yg hangat diperkatakan di Malaysia ialah:
1)hukuman sebat dalam syariah
2)isu penggunaan lafaz Allah
3)doa qunut nazilah
4)fatwa yoga

Gunakan setiap anggota tubuh badan untuk islam????
ermmm ...sye sendiri masih berusaha buat semua nih.....kadang2 jari2 nih gatal sungguh menaip dan mencari lagu Misha Omar kat you-tube.....guna pulak suara tuk karoeke...huh...maen game...dan ntah pape lagi perkara yg x berfaedah tuk sye dalam menjadi muslim dan mukmin yg berjaya...
Bukanlah tak boleh tapi dalam kealpaan kita tuk berdoa agar dijauhkan dari perkara2 camnih,kita akhirnya terlupa jugak....so,selalu2lah berigt dan sentiasa berdoa agar anggota badan kita dan deria kita terpelihara dari semua benda nih especially hiburan yg x mendatangkan faedah nih.......sebagaimana Rasullullah S.A.W dipelihara dari segala macam hiburan nih ketika baginda dibawa oleh bapa saudaranya ke satu pesta hiburan.Sepanjang persembahan berlangsung,baginda tertidur...ermm..sye x mahulah jadi seperti binatang ternak seperti firman Allah,
‘’Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.’’ (al-a’raf:179)
Igt lagi kisah Tufayl ibn amr yg menutup telinganya setiap kali bertemu Rasullullah S.A.W kerana termakan hasutan kaum quraisy????Tapi,once dia buka penutup telinganya,dengan hanya mendengar bacaan surah Al-Ikhlas dan surah Al-Falaq,dia jatuh cinta pada islam dan mengucap 2 kalimah syahadah...jadi,camne pulak ngn kita....x mahukah kita menggunakan kesemua deria yg ada pada kita dalam mencari cahaya ilahi nih seperti Tufayl yg cuba mndengar tuh......segalanya kan bermula dgn hati..kalau hati kata x nk,xmahulah..kalu nak,dh lama buat kn...ermm..sng citer mindset...
‘’ maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada.’’ (alhajj-46)
‘’Ketahuilah di dalam jasad manusia ada segumpal daging.Jika ia baik,maka baiklah seluruh jasadnya;dan jika ia rosak,maka rosak pula seluruh jasadnya.Ketahuilah bahawa segumpal daging itu adalah hati.’’ (hadis bukhari dan muslim)
Saya pun dh insaf dh ngn mindset sye..yela...marilah kita pegi usrah...Kakak senior sye ckp xnk pegi usrah tu mindset sye..ermmm..setelah beberapa mggu berfikir,betul jugak ape dye ckp..hanya dgn ubah mindset,segalanya akan berubah...hmmm... Saya mahu jadi chemist muslimat yg mukminat dan berjaya...i.Allah sye akan berusaha tuk ada deria peka ini..dan menggunakan seluruh pancaindera sye dlm mencari cahaya-Nya.....
‘’Hamba-Ku tidak henti-hentinya mendekati Aku dengan ibadah sunah sehingga aku mencintainya.Maka,ketika Aku mencintainya Aku menjadi pendengaran yg ia gunakan untuk mendengar,menjadi penglihatannya yg ia gunakan untuk melihat,menjadi tangannya yg ia gunakan untuk berbuat dan menjadi kakinya yg ia gunakan untuk berjalan.Seandainya ia meminta kepada-Ku niscaya akan Ku beri dan seandainya dia memohon perlindungan dgn Ku pasti Aku akan melindunginya.’’ (hadis r .bukhari:sebhgian hadis 38)

-iluvislam....sayang fillah-

Looking For A Love

Friday, 19 February 2010

Bismillah.....

X sabarnyer nk pegi NISE...heheh....nk tgk akk2 dan kwn2 membuat persembahan...hihihi...anyway,gudluck sye ucapkan...jgn lupa doa pada Allah ye...allahuma najahna fil-NISE...(^_^)
''Kerana pertolongan Allah.Dia menolong sesiapa yg dikehendakinya.Dan dialah yg maha perkasa lagi penyayang.'' (hud:88)

Btw,nukilan yg sye ingin kongsikan di bwh bukanlah hasil kerja sye....tp satu karya yg dititipkan buat seseorang yg telah sye lukakan hatinya....

Alkisahnya bermula camnih,pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..Ada pula yang kate saya kuat emo..Sikit-sikit nak marah..Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..Lepas tu saya cuba buat lawak kononnya nak tarik perhatian orang lain,saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya terutamanya pelajar-pelajar perempuan..Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti)..tapi saya tak kesah..asalkan ada yang terhibur..Tapi saya tetap merasakan kekosongan..

Memang lumrah manusia..Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita.Macam itulah yang saya rasa..Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..Di dorm sms awek sampai pagi..ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..Saya mula berfikir.."Adakah aku perlu BERCINTA?"

Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..Dan masa itulah saya kenal awak..saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..Mula-mula awak jual mahal..Tapi saya tak kisah..nak beli gak..akhirnya, dipendekkan cerita..saya pun mulalah BERCINTA..Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat.Apa orang kata..'ALL OUT'lah..haha..Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..Tidak terasa pun kehilangannya..Mase bercinta memang indah..Semuanya indah..Sikit-sikit gurau-gurau.Sikit-sikit gelak-gelak.kalau merajuk men pujuk2..kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..Untuk diri ini,terasa amat bahagia..Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..

Saya pernah terfikir..Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,kata saya macam-macam..Asalkan awak memahami saya..Satu hari saya dengar ceramah..Alhamdulillah..Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa dan saya kena brubah..Hidup saya mesti selari dengan Islam..Saya kena jadi baik..Sebab memang itu fitrah manusia..menginginkan kebaikan..semua orang nak masuk syurga kan?Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..Rapatkan diri dengan Al-Quran..Selalu solat jemaah awal waktu..Selalu dengar tazkirah..Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran.Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,Saya tak nak jadi baik seorang diri..jadi saya ajak awak sekali..Saya ajak awak baca Al-Quran..saya kejut awk bangun subuh..(calling)saya ajak awak saling beri tazkirah..Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..bercinta kerana Allah..Kita couple tak macam orang lain..Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..ade yang siap wat mksiat lg..pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..Tapi kita couple baik-baik..Jaga batas-batas syara'..Tak guna ayat jiwang-jiwang janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..cuma sms dan call je..

Dan awk terima perubahan saya itu..Saya pun banyak nasihat awak..Awk pun terima..Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu.Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..Dan akhirnya saya rasa..Hubungan kita semakin diredhai..Saya selalu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..

Dalam proses perubahan saya,Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.Kalau kita tidak berdakwah..kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,surah ke 7,ayat ke 164:

''Dan (ingatlah) ketika suatu umat diantara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,dan supaya mereka bertakwa".

Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik.Tegur mereka apa sahaja yang silap..Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dosa..Saya mesti nak tegur.Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~Lepas tu, satu masa..saya terbaca pasal couple.."COUPLE HARAM."Saya tak percaya..tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..macam betul pulak..huhu~~tapi biasala..kalau kita suka satu benda tu..kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..dan teruskan saja hubungan kita..kita tak buat maksiat..Kita jalan-jalan pegang tangan..tak jiwang-jiwang..Cuma saling ambil berat..Tanya khabar..Borak-borak..Siap bagi tzkirah lagi..Apa yang haramnya dengan benda ni?Tak kisahlah..Masa terus berlalu...

Masa ni dah nak dekat Trial SPM..lagi tiga minggu sebelum trial..dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..buat study group.Pada masa yang sama, bagi tazkirah..Ada yang terima..ada juga yang buat tak tahu.Kadang-kadang bila tegur..saya kena marah pula..macam-macamlah alasannyaada kata saya tegur tak berhikmah..ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..Tapi tak kisah..saya ada tempat mengadu..huhu~~Suatu masa..ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..saya terjumpa ayat ini..

''Mengapa kamu suruh orang lain(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?Maka tidakkah kamu berfikir?'' (Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir.."Selama ini aku asyik tegur orang je.Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,Cepat marah, suka buang masa,ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..Macam mana ya?"Lepas tu terjumpa pula ayat ini..

''Dan janganlah kamu campur adukkan yanghak dengan yang batil dan janganlah kamusembunyikan yang hak itu, sedang kamumengetahui.'' (Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu kritikan kawan.."Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau dengan kami..tegur orang konon.."Berfikir sejenak..Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?Dan terkadang saya rasa serba salah?Macam-macam yang saya fikir..Dipendekkan cerita lagi sekali..saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..Dalam perjalanan ke seminar tu..saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..Dalam fikiran saya.."Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."******Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri.Lagipun kami semua penat..takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..pihak penganjur pun faham..Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.Tapi saya tragak-agak.."Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nakbuat macam mana? Aku kena clash ke?Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri."Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit boleh?" "Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorangkawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.." "Bercinta ke?"Saya malu nak cakap yang saya couple.

Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya.."Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:

''Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:

''Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baikperbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.'' (Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"Betul juga katanya.

Lepas tu saya kata, "Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga."Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita.

Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia.

Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata.

Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung.."Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni.

Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb.."Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."Saya trdiam lagi.

"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."Saya dah tak dapat tahan lagi.

Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram."Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."Tiba-tiba saya terfikir..

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"Saya ingat nak lari la.

Lalu dia jawab.."Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri.."Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."

Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu.."Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam.

Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].Lepas tu tertera di skrin..[SENDING..][MESSAGE SENT]Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak.."Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

''Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.''

*******Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat.."Seindah gubahan pertama.."Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..

"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu, Jangan cari cinta manusia,ia penuh dengan penipuan, kekecewaan, dan tak kekal..Tapi carilah cinta Allah..tiada penipuan,tidakkan pernah mengecewakanitulah cinta abadi..Cinta yang diredhai..-Yang Terakhir-"[SEND][SENDING..][MESSAGE SENT]Saya dah buat keputusan.Saya pasti apa yang saya buat ni betul.Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.Saya takkan berpatah balik..Takkan..buat selama-lamanya. .


huhu...nk mencari cinta Allah....terpaksa tgglkn cinta manusia..cinta Allah membawa ke syurga...credits tu someone yg telah berkongsi cerita nih..anyway..sye sgt faham suffering is not easy....lebih2 lagi bila perpisahan itu bukan kerana org ketiga..semoga Allah menabahkan hati kita semua...dalam mencari cinta yg diredhai-Nya..

~~sayang fillah~~

Imanku sedang jatuh.....

Friday, 12 February 2010

Bismillah....

-Liddam'tu ghollin:kerana air mata itu mahal....

''Segala sesuatu yg ada di muka bumi ini pasti ada timbangan dan takaran kecuali air mata,kerana satu titis darinya dapat memadamkan lautan api neraka.''
(imam jaafar:hadis 14)

Salman al-farisi berkata,''sahabat2ku menangis kerana 3 perkara:1)kerana berpisah dgn rasullullah.2)kerana takut melihat seorg yg perkasa ketika malaikat izrael mencabut nyawanya.3)kerana risau dan tidak tahu sama ada akan ditempatkan ke syurga atau neraka.

Bukan hidup namanya kalau x dihinggapi masalah...namun,saya x pernah terfikir yg sye akan diuji dgn byk perkara serentak....tabah sangatkah diri ini untuk diuji sebegini byk...hinggakan hilang cinta dan kasih sygku untuk org lain...hingga tgn ini teragak-agak untuk menaip di sini...dan hampir aku kembali ke zaman diriku yg dahulu...Saya mmg sgt ssh hati sekarang...sgt x selesa dgn kehidupan saya dan masalah yg terpaksa dihadapi..sering tertanya-tanya pada diri sendiri apakah rancangan-Nya untuk diri ini...Saya x ingin menangis kerana perkara2 sebegini...saya mengharapkan air mata ini menitis kerana Allah...ku harapkan air mata yg turun di pipi ini dapat memadamkan api neraka itu..

''Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal ia baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu,padahal itu tidak baik bagimu.Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.''
(2:216)

''Dan janganlah kamu merasa lemah dan bersedih hati kerana kamu paling tinggi darjatnya jika kamu org yg beriman.'' (3:139)

Barulah saya tersedar...susah hati yg sya rasakan sekarang mungkin disebabkn kurangnya iman di hati ini..baru saya sedar apa yg sye lakukan untuk menghilangkan kesedihan bukanlah dgn sujud pada Allah....terima kasih teman sebab menyedarkan saya....(^^,)

Dan satu2nya perkara yg menyebabkan blogger ini sdg cuba menulis kembali ialah pesanan dari seorg pembaca saya yg juga teman persekolahan....satu lirik lagu yg menyebabkan saya kembali sedar apa tujuannya saya berada di muka bumi ini...

Nahnu syababul islam...
fi kulli wakti wazamman...
nabzullul juhdana lilislam...

Terima kasih sekali lagi....saya harap kesedarn ini masih belum terlewat...

''Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras,sehingga menjadi batu bahkan lebih keras.Padahal dari batu2 itu ada sungai2 yg memancar darinya.Ada pula yg terbelah lalu keluarlah air mata darinya.Dan ada pula yg meluncur jatuh kerana takut kepada Allah.'' (2:74)

Kerana tidak mahu hati ini menjadi lbh keras dari batu...saya tahu apa yg sye perlu buat...saya tahu duduk bukan caranya...Diri ini perlu berdiri kembali untuk menguatkan iman kembali.. terima kasih pada yg sudi menjadi tulang belakang saya...

Dan saya ucapkan terima kasih pada seseorg atas tafsiran matang yg dikongsi...terima kasih kerana beritau saya org yg bertindak matang ialah org yg sentiasa mmbaiki diri sendiri dan menerima kritikan org...dan semoga masalah yg sye hadapi sekarg ini menjadi ingatn dan teladan buat sye di masa kan dtg...

-ya'tika kullin ghaddin bima fih:hari esok akan mendatangimu dgn segala sesuatu yg ada padanya...

''Mudah-mudahan Allah menimbulkan kasih syg di antara kamu dgn org2 yg pernah kamu musuhi di antara mereka.Allah maha kuasa.Dan Allah maha pengampun,maha penyayang.'' (60:7)

sayang fillah...

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget