Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Aku NaiK Saksi

Monday, 18 January 2010

Bismillah...

Alhamdullillah3x...sye ade kesempatan hari ni tuk menconteng2 kat cni jap..huhuhu...penat jugak first week sem ni kan...weekend ari tuh dibawa lari ke Sotton tuk kembara ilmu...huhuhu...Dan tetiba terjumpa sepasang suami isteri cicak...Dan bersembanglah mereka..

Suami cicak (dgn suara yg ala-ala mnja) : Ayang..nmpk x bdk yg pki jaket jeans tuh???

Si isteri pun mencari2 org yg dimaksudkan...

Isteri cicak : Nmpk2...knapa ngn dye???Comel kn bdk tuh...

Suami cicak : Comel....hehehe....abg tgk dye senyap je masa semua org tnye apa yg dye dpt dlm program nih......huhuhu..dye bisu ke...

Isteri cicak : oh...ha'ah kn...nape ye???xkn bisu kot..ari tuh ayang dgr dye nyanyi lagu misha omar...penuh perasaan lagi...

Suami cicak : haha...Tapi abg rasa dari gaya dye yg aggun dan elegan tuh....dye berfikir tuh...mgkn ada cara lain dye akan bg pendapat dye...mna tau...betul x??

Isteri cicak : betul tuh abgku syg....

Hmm..anda semua dh blh agak kn sapa org yg dimaksudkan....hehehe...jgn marah sye puji diri sendiri dlm dialog nih...klu bkn kita yg memuji diri sendiri sapa lagi nk puji kn??Anyway,sye mmg akan share apa yg sye dpt dlm program Syahadatul-Haq tempoh hari di sini..

Syahadatul=penyaksian
Haq=kebenaran

In simple word,syahadatul-haq means penyaksian kepada kebenaran...kebenaran kepada apa ye????well..kebenaran pada semua yg berlaku di dunia nih...kebenaran bahawa islam itu agama yg benar..dan segala ajarannya adalah benar....kebenaran yg solat itu wajib 5 waktu sehari...dan mcm2 lagi...dari seberat-berat perkara iaitu amanah hinggalah seringan-ringan perkara iaitu solat....satu tggjwb yg dibawa oleh rasul2 kita sebelum nih....Dan kita adalah penyambng tugas para rasul ni...bermula selepas kita mengucap syahadatain...

The first question (yg berlegar di kepala saya semasa nih) kenapa pulak kita nk sambung tugas rasul2 nih...kita bknnya rasul pun..kita hanya umat...asalkan kita ikut perintah Allah dah lah kn...and the answer is....

''Dan demikian pula kami telah menjadikan kamu umat islam umat pertengahan agar kamu menjadi saksi atas perbuatan manusia dan agar rasul (Muhammad) menjadi saksi keatas kamu'' (albaqarah:143)

Rasul2 telah menyampaikan syahadatul-haq ini kerana mereka akan menjadi saksi keatas kita..mereka telah menjalankan tggjwb mereka dgn mengajar bangsa manusia cara hidup yg diredhai Allah di dunia ini..serta mengingatkan manusia tentang amalan2 yg perlu mereka hindar dan menyebabkan mereka dihukum oleh Allah di akhirat kelak..Dan apabila disebut dlm ayat ni yg kita pula akn menjadi saksi kepada manusia lain,maka tggjwb yg kita pikul adalah sama dgn apa yg dilaksanakan oleh rasul2 ini. ..kita bertggjwb menyambung tugas mereka..Kita bertaggjwb memastikan semua org menyaksikan kebenaran nih...Kita nk bila kita sebut aku naik saksi...kita nk semua rg tau apa yg kita nk saksikn...Klu dlm syahadatain..kita naik saksi Allah itu satu dan Muhammad itu pesuruhNya..kita nk semua org tau.....

The second question is: So what???Klu kita x buat,x smbg tugas tu kita x yah lah jd saksi kn??Apa gunanya jadi saksi....kenapa nk org lain tau apa yg kita saksikan??....the answer is

''Rasul2 yg Kami utuskan itu semuanya adalah pembawa berita gembira kpd org yg beriman dan pembawa amaran kpd org kafir dan yg berbuat maksiat supaya tidak ada bagi manusia sesuatu hujah /sebarang alasan untuk berdalih di hari kiamat kelak terhadap Allah sesudah mengutuskan Rasul2 ini....'' (annisa':165)

Kalau kita menghindarkan diri drpd tugas nih...yes...x yah jadi saksi..... maka seperti yg tertulis dlm ayat di atas nih kita akan tewas dgn senangnya apabila berhujah dihadapan Allah ...manusia lain akan secara senangnya menyalahkan kita di akhirat kelak...Cthnya,A seorang muslim komited yg hanya beribadat untk diri sendiri...Dia sangkakn apa yg dilakukan tu dah cukup baik dan lidahnya boleh menjadi saksi bahawa dia dh byk berzikir di hadapan Allah ...A terlupa tentang mahkamah Allah di mana semua org akan dipnggil membela diri sendiri...Dan pabila tibanya saat perhitugan di akhirat tu,ada seorg kawannya bernama B yg akan bertanya?

''Kenapa kau x ajak aku beribadat sekali??''Ermmm...rasanya A bukan setakat tergagap tapi x dpt berhujah walau sepatah pun...so,kita nk ke jadi macam tu???

Dan igt.....org yg x menjalankan syahadatul-haq ni adalah org yg zalim....

''Dan siapakah org yg lebih zalim drpd org yg menyembunyikan keterangan(saksi dan bukti) yg telah diberikan Allah kepadanya.'' (albaqarah:140)

Analoginya macam nih...kalau anda menyaksikan satu kejadian ragut...dan hanya anda yg dpt melihat wajah peragut tuh tp anda diamkan je...x lapor pun pd polis...apa yg akan berlaku???yess....peragit tu akan terlepas...dan akan melakukan lebih byk jenayah...silap2 ahli keluarga anda yg akan jadi mangsa....anda rasa zalim x diri anda waktu tu????

Dan persoalan seterusnya ialah macamana nk melaksanakan syahadatul-haq ni....

ermmm....kita mulakn dgn merujuk pd tangga marratib amal...yg pertama sekali ialah individu muslim..especially org yg kita kenal dan ada di sekeliling kita...cnthnyer...kwn2...dan jugak housemate...hmm...ade org kata ssh pulak an??anyway,mmg ssh pun tp mcm yg seorg kakak ckp dgn sye at least mesti ada seorg yg kita boleh dekati dan sampaikan syahadatul-haq nih...mcm kita jwb exam...klu kita dh stdy...at least ada soalan yg kia blh jwb kn...wlupun x semua....

Macam yg diberitahu sebelum ni..pelaksanaan syahadatul-haq ni ada dua iaitu kulliyyah(perkataan) dan f'iliyyah(perbuatan)...Sebenarnya apa2 je yg kita buat klu bnda tu bermanfaat tuk org lain,itu semua dh dikira melaksanakan syahadatul-haq..Setiap hari klu kita share hadis dan ayat alquran dgn org lain pun dh dikira syhadatul-haq...ajak org sembahyang jemaah pun sama...apa2 perkara baik menigkut kemampuan kita...Sye sendiri cuba melaksanakan syahadatul-haq mengikut kemampuan saya...saya x ingin ditewaskan ketika berhujah di akhirat nnti...;p...

Lastly....syahadatul-haq ni mmg berat tggjwbnya...sbb tu org2 kafir dulu menolak untuk mengucap syahadatain...sebab mereka x mahu melaksanakan tggjwb syahadatul-haq nih...Barulah sye sendiri sedar kenapa Allah swt menyebut dlm alquran bahawa manusia ini sgt zalim dan bodoh apabila menerima tggjwb sbg khalifah di muka bumi ni...(alahzab:72)

But,instead of being terbeban dgn tggjwb nih,kita pttnyer bersyukur sebab kita sedar akan tggjwb nih...so,kita boleh selamatkan diri kita dan org lain di akhirat nnt...kita tau apa yg patut kita lakukan untuk dpt syurga Allah tu...So,marilah kita berusaha melaksanakan syahadatul-haq ni sedaya-upaya kita hingga tidak ada satu perkataan pun yg dpt mematahkan hujah kita...

''Katakanlah Muhammad,apakah yg perlu kami beritahu kepadamu tentang org yg plg rugi perbuatannya?...iaitu org yg sia2 perbuatnnya dalam kehidupan dunia sedangkan ia mengira telah berbuat sebaik-baiknya.'' (alkahfi:103-104)

Klu x terkesan dgn tulisan saya ni...sila2 lah baca teks ucapan syahadatul-haq drpd Abu al-A'la al-Maududiy..ermmm..cik Tanah sendiri rasa takut dan berdebar-debar menaip sebab dye sedar betapa beratnya syahadatul-haq ni....(^^'')

video

~~~sayang fillah~~

Pengorbanan sang kekasih...

Tuesday, 12 January 2010

Bismillah...

Bila semester baru dh stat...hari2 sye mnjadi lbh terisi....well..hari ni xla..sbb sye xde lab..huhuhu...hanya memandang pemergian rakan2 seperjuangan yg ade lab ari ni..hehehe..Jom,sye nk share sesuatu yg menyentuh hati sye selepas mmbacanya...Kisah cinta Zainab Binti Muhammad...

Alkisahnyer,tersebut sudah bahwa Khadijah telah menjodohkan Zainab dan Abil Ash bin Rabi’.Jodoh pilihan keluarga...huhu (cam citer Nur kasih tu...)..Owh..lupa nk bgtau..pernikahan mereka berlaku sebelum Rasullullah S.A.W diutuskan menjadi rasul.

Khadijah telah memberikan seutas kalung miliknya sendiri yg amat disayangi kepada Zainab sebagai hadiah perkahwinan mereka..Mereka hidup bahagia dan saling cinta-mencintai antara satu sama lain...hehehe..sweet kn???family arrangement pun blh bg kebahagiaan ...;p

Malangnya,setelah cahaya islam menyinari ke tanah hijaz,Zainab menurut keimanan ayahnya sedangkan suaminya tidak mahu beriman..Pada ketika itu,mereka berdua berasa sgt sedih dan masing2 merasakan ada sesuatu yg kuat sedang cuba memisahkan cinta mereka.Lalu berkatalah Abil Ash,

''Tak akan tercapai tujuan kita wahai Zainab..selagi kau berada dalam agamamu dan aku berada dalam agmaku..''...Maka,Zainab pun berkata,

''Sabarlah wahai suamiku,Engkau tidak halal bagiku selagi kau tetap memeluk agamamu..Maka,serahkanlah aku kepada ayahku atau masuklah ke dalam islam bersamaku..Sesungguhnya Zainab tidak akan menjadi milikmu sejak hari ini melainkan kau beriman dalam agamanya.''

Terdiamlah suaminya...Maka,hari demi hari berlalu tanpa ada interaksi suami isteri antara keduanya..(masa ni Zainab dh pregnant tau..)..Sehingga tibalah perang badar di mana umat islam mencapai kemenangan menewaskan quraisy..Dan,yg lbh malang,Abil Ash bin Rabi’ jatuh ke dalam tawanan perang islam..

Demi menebus kembali suaminya,Zainab telah mengirim kalung pemberian Khadijah kepada utusan quraisy agar menebus suaminya.Demi apabila melihat perbuatan Zainab itu,Rasulullah S.A.W merasa hiba hati dan menangis,melihat sucinya cinta Zainab...Lalu baginda berkata,

''Jikalau kalian x keberatan melepaskan tawanan tanpa mengambil harta mereka,maka lakukanlah...''

''Baik ya Rasullullah..''Maka mereka memulangkan harta Zainab...Abil Ash yg mendapat tahu tentang peristiwa itu pun berjanji kepada Rasulullah unuk memulangkan Zainab kepdanya..Dalam alquran,ada ayat yg diturunkan menyentuh tentang suami isteri yg tidak seagama iaitu (almumtahanah:10) dan (albaqarah:221)

Abil Ash bin Rabi’ pulang ke Mekkah dan berjumpa isterinya lalu berkata,

''Kembalilah kepada ayahmu wahai Zainab..''Abil Ash x mampu menahan tangisnya tuk melepaskan org yg plg dicintainya..Hilang kekuatannya tuk mghntar Zainab hngga ke tepi dusun(tempat utusan Rasullulah menunggu) apatah lagi Zainab sedang berbadan dua...Abil Ash hanya mampu mmberi amanat itu kepada adiknya,Kinanah.

''Hai, Saudaraku, tentulah engkau mengetahui kedudukannya dalam jiwaku. Aku tidak menginginkan seorang wanita Quraisy di sampingnya dan engkau tentu tahu bahwa aku tidak sanggup meninggalkannya. Maka temanilah dia menuju tepi dusun, di mana telah menungggu dua utusan Muhammad. Perlakukanlah dia dengan lemah lembut dalam perjalanan dan perhatikanlah dia sebagaimana engkau memperhatikan wanita-wanita terpelihara. Lindungilah dia dengan panahmu hingga anak panah yang penghabisan.''

Kisah Zainab tak berakhir di situ..Ketika dalam perjalanan,Zainab telah diserang oleh sekumpulan quraisy yg ingin mmbalas dendam atas kekalhan mereka dalam perang badar.Dan,apa yg menyayat hati...kandungan Zainab keguguran..satu2nya yg mghubungkan Zainab dan Abil Ash..

Tahun-demi tahun berlalu...Mungkin ini ujian Allah buat Zainab...Akhirnya ditakdirkan Abil Ash menerima islam....Maka,dia berhijrah ke madinah dgn keyakinan yg baru dan berbekal petunjuk Allah..Dan,Allah telah menemukan keduanya...Cinta yg bertemu kerana islam..Zainab dh mengorbankan cintanya demi jihadnya dan Allah mmbalasnya dgn menemukan cinta mereka kembali di jalan islam..

''Dan org2 yg berjihad tuk mencari keredhaan Kami,maka Allah akan tunjukkan kepada mereka jalan2 kami.Dan,sungguh Allah beserta dgn org2 yg berbuat baik.'' (arrum:69)

~~tamat~~

Hmm..best x..ape kes lak sye citer psl ni kn...nk kawin ke(tetibe lagu tenda biru berkumandang...)...hehehe...Ape yg sye nk tekankan dlm cerita ni ialah betapa besarnya pengorbanan Zainab apabila memilih islam instead of suaminya...cinta dan kasihnya...

Sama jugak ngn kita...Betapa untuk mencari keredhaan Allah tu mmg memerlukan pengorbanan yg besar...Sesuatu yg mgkn kita plg syg....plg cinta dan plg kasihi..Tapi,Allah dh jnjikan sesuatu yg best kn apabila kita berkorban kerana dye..cam ayat kat atas ni..

Sggp x anda berkorban seperti Zainab...well..klu sggp,bgslah..klu x,,cuba2 lah kita bersama2 menghambakan diri hanya tuk Allah...Macam sye jugak...Ada sesuatu yg sye perlu korbankan tapi sampai sekarang sye x mampu buat apa2 lagi...(org yg knl sye taulah apa dye..)sye biarkan dan larikan diri..semoga kisah ni dpt berikan sye kekuatan..

Hmm...cintakan Allah,the most permanent love...kerana cinta padaNya...Dia akan kasi rasa cinta yg mawaddah pd kita...Sedangkan cinta pada manusia pula...tanpa halalnya di sisi Allah...hanya kekal di dunia....Semoga kita semua dpt cinta yg diberkati...dan diredhai Allah s.w.t.Doakan sye juga...*sigh*

''Dan di antara tanda2 kebesaranNya ialah Dia menjadikan pasangan2 untukmu dari jenismu sendiri agar kamu cenderung kepadanya dam merasa tenteram kepadanya dan dia menjadikan diantaramu kasih sayang .Sungguh yg demikian terdapat tanda2 kebesaran Allah bg mereka yg berfikir.'' (arrum:21)

Owh..b4 sye mngundur diri...kisah Abil Ash masuk islam tu blh dibaca di link ni...
http://atifhidayat.wordpress.com/2009/02/24/zainab-binti-muhammad-bin-abdullah-saw/
menarik jugak coz Zainab Binti Muhammad pun memainkan peranan penting....betapa besar dan sucinya cinta Zainab ni kn...


jom semua..berkorban demi islam...(^_^)

~~sayang fillah~~

The usage of Allah...

Saturday, 9 January 2010

Bismillah....

Saya kembali demam...x tau kenapa..mgkn sye ada melakukan beberapa dosa sepanjang 3,4 hari saya sihat tempoh hari....So,sepanjang hari ni...saya menghabiskan diri dlm bilik..Sambil2 tu,bukak fb jap...dan bukak group tentang ''menentang penggunaan Allah oleh org bukan islam''..

Dan,saya sedih act melihat beberapa post yg berbunyi,Allah itu milik org islam...agama lain x leh guna...

Apa pendapat anda???Pendapat sye sama seperti post yg sye copy and paste di bwh ni yg dipost oleh salah seorg mmeber group tu yg sye sifatkan faham kenapa hanya umat islam di malaysia menntg isu ini sdgkn isu ini dh lama berlaku di negara2 lain...

Kalau anda bukak alquran,surah pertama,ayat pertama,ianya berbunyi begini,

''Segala puji bagi Allah,tuhan sekalian alam'' (alfatihah:1)

Awal2 lagi Allah dh sebut,dialah tuhan untuk seluruh alam,x kira apa anutan...kalau dye nk spesifikkn dye milik org islam,dye akan ckp dye tuhan org islam..so,mmg x salah org bukan islam guna kalimah Allah...tapi,kenapa saya dan mmber yg lain tentang???Ini pendapat yg sye copy,(mls nk taip sbb sama je pndpt sye ) :

Dalam konteks Islam di Malaysia.Saya tidak menerima penerimaan penggunaan nama Allah Ini oleh Bukan Islam khususnya Kristian kerana Kita tidak mahu generasi selepas kita terkeliru dengan Ideologi Trinity Christian.

Yes, Ramai antara Generasi kita mmg dah tahu hakikat ini tetapi bagaimana dengan generasi kita yang tak tahu dan generasi Selepas kita???

Yes, Ada Muslim yang menyokong penggunaan nama Allah. Tetapi mereka menyokong dengan perspektif dakwah untuk menetang Teologi Trinity Cristian dan berdakwah ttg hakikat Allah Itu satu dan Esa.

Tapi sanggup ke kita mempertaruhkan kebenaran penggunaan nama Allah kepada Bukan Islam dengan Keadaan Org Islam kita di Malaysia, negara kita yg tercinta nie. mampu ke badan agama Islam kita berdakwah bermati-matian. macam mana dengan kita juga. mampu ker kita berdakwah juga. Cuba fikir..kenapa kerajaan kita menentang. Sebab inilah yg mereka takutkan. Mereka sayangkan Islam juga sperti kita. Soalnya..sanggup ker kita bertaruh.Dan Ada jaminan ke generasi selepas kita tidak akan terkeliru diantara Dua Teologi( Islam dan Christian) jika Penggunaan nama Allah dibenarkan???Seperti yg kita tahu Org kristian akan gunakan apa-apa je cara utk menyebarkan Ajaran mereka.

Yes tu tak salah. Kami org Islam Juga Berdakwah utk menyebarkan ajaran kami.yes, Both Islam and christian worship Allah but Our Teologi( Akidah) was diffrent about Allah(GOD).

so, why don't Christian use others term except Allah. Boleh berdakwah jugakkan macam dulu.Biarlah kami( Islam) gunakan nama Allah. Hentikan percakaran INi. kerana isu boleh menimbulkan perkauman dan perbalahan agama.Untuk Org islam :maybe kita( orang Muslim di Malaysia generasi Sekarang xkn terpedaya), tp bagaimana dengan generasi selepas kita.

post by ni-g naz(fb)

Ok,ini tambahan dr sye....di malaysia,kita ada perlembagaan yg menyebut hak istimewa org melayu mestilah dipelihara...Dan mengikut perlembagaan Malaysia,melayu means islam..so,antara hak istimewa yg perlu dijaga ialah islam kn???Our sensitivity towards this case....Perkara ni dh menyentuh sensitiviti kita...thats why kita kena protect...

Futhermore,ape yg anda rse tentang keadaan org islam di Malaysia????Tanpa isu ni pun berapa ramai yg sesat????Sggp x anda semua mempetaruhkan isu ni tuk berdakwah....The usage of Allah by others make it simple for their dakwah but MAKE IT HARDER IN OURS...IS IT WUT U WANT????For example,org tu fhm yg Allah tu cuma satu.....dan kita pun teruskan dakwah kita dgn nk mntpkn akidah dye pulak....tapi bila dye didatangi isu ni...klu dye punya kepercayaan dh mntp x pelah...klu x????Kita yg berdakwah hav to go one step backwards...ajar dye blk tntg Allah tu satu...bile pulak kita nk ajar dye tentang amalan???tentang perkara2 lain dlm islam....Mmglah org kata kerja dakwah tu x mudah...tapi Malaysia is an islamic country...Sepatutnye kerja dakwah islam di Malaysia blh mnjadi sgt mudah....Malu lah ckit klu di negara islam sendiri pun kerja dakwah itu susah....xde jaminan yg mengatakn isu ni dpt mmbntu meramaikan umat islam....ataupun melindungi umat islam yg hidup di malaysia,a islamic country...

So,in my opinion,saya menntg perkara ni sbb sye x yakin dan x pula diberi jaminan yg perkara ni x kn menjejaskan generasi islam akan dtg...(in case of sabah n sarawak...ia lain sbb bnda ini dh ages..)+++ saya rse solutionnyer cuma satu,tolerate...Tanpa kristian guna nama Allah pun mereka blh berdakwah....dan islam sendiri blh berdakwah dgn aman...make it a healthy competition....Kalau nk translate ke bhs melayu...make it right...translate ke tuhan..coz if i'm not mistaken,Allah is arabic...

tolong betulkan klu salah..i'm not perfect...this is only my opinion...

~~sayang fillah~~

Ikan yg bekerja keras..^^

Thursday, 7 January 2010


Bismillah...


Saya masih lg merenung masa depan...hehehe..dh thn 2010,sem 2 pun dh nk start..Terasa mls nk bgn pagi2 dn g kls tp menuntut ilmu tu kn wajib bg umat islam...So,marilah sama2 kita berusaha tuk pegi kelas..

''Ya Allah ya tuhanku,berikanlah aku ilmu dan masukkanlah aku ke dalam golongan org2 yg soleh.'' (assyua'ra:83)

So biar saya share satu kisah kanak2 yg istimewa hari ni...tentang sekumpulan ikan2 yg comel yg hidup di dasar sebuah akuarium...ehem...kepunyaan cik Tanah...hehehe...sayalah tu..

Alkisah,dalam bebyk ikan tu mestilah ade ketua kn...Sa,ikan2 kat sini ketuanyer bernama biru sbb bdn dye yg berwarna biru dan berkilau=kilau...Ikan biru pun berkata,

''Baiklah ikan2 sekalian....aku ada pengumuman penting nk buat ni...sila beri perhatian ye...''Ikan2 lain yg tgh sibuk bersembang dan bergosip tersenyap seketika...Masing2 menumpukan perhatian..

''Oleh sebab hari keluarga ikan2 sedunia akan diadakan x lama lagi...akuarium kita akan mengadakan satu pertandingan...''Belum sempat cik ketua menghabiskan kata2,seekor anak ikan merah yg hyperaktif mencelah,

''Pertandingan ape???''jerit ikan merah sambil menggodek2kn ekornyer..Ikan biru mendengus..x sabar betul..

''Kita akan buat pertandingan bercerita....semua ikan dibenarkan masuk tp yg di bawah umur kenalh mntk keizinan mak ayah dulu ye....,''jawab cik ketua dgn begitu berhemah sekali..(sambil terbatuk2 kecil gaya org korporat...)

Maka,mata anak ikan merah pun bercahaya sebab dye sgt tertarik ngn pertandingan tu..Ikan2 yg lain pun nmpk gembira dgn pengumuman tu...Masing2 berebut2 tuk mendaftarkan nama.


''Aku nk masuk!!Aku nk masuk!!''begitu bersemgt sekali anak ikan merah...Kawan2nyer cuma tersengih melihat ikan merah.Mereka menepuk-nepuk belakang ikan merah sambil berkata,
''Kami sokong kau merah...masuklah...''Lalu dgn semangat berkobar2...ikan merah pun pegilah meminta izin dr ibu bapanyer...ye la..restu mak ayah kn penting...

Setelah mendapat keizinan dari mak ayahnyer,ikan merah pun membuat persiapan sebab masa yg diberi cuma seminggu je...Ikan merah berazam tuk membuat yg terbaik dan cuba memenangi pertandingan tu..

Maka berlatihlah si ikan merah setiap hari tanpa mengira erti penat dan jemu...Sampaikan kwn2nyer naik boring sebab x abis2 mendgr cerita dr ikan merah....lalu salah seorg kawan ikan merah yg bernama hijau pun berkata seraya memujuk.

''Merah,relakslah...kita dh lama x lepak cam dulu...bila kita nk g karokae...lepak kat tepi batu karang ke...online fb pun dh jrg...apsal ko ni....ko berlatih teruk2 pun x konfem pun lg ko mng...'' Tersentap ikan merah mendgr kata2 kwnnyer itu..

''Apsal ko ni...pttnyer ko lah yg bg semgt kat aku....bknyer menentang camni...''jawab ikan merah dgn nada yg sedih...ye la..sapa x sedih klu kwn sendiri kata kita cam2..

''Aku bukan ape...aku bosan lah ngn ko ni...x abis2 berlatih...dh x leh nk enjoy cam dulu dh...menyesal lak aku galakkn ko msk dulu..''Ikan merah menundukkan kepala mendgr kata2 ikan hijau..

''Sampai hati ko ckp cmni kat aku hijau....x sangka aku...xpe...aq x ksh ko nk ckp ape...Aku yakin kalau aku bekerja keras aku psti mng nnt...''ikan merah bersuara dgn yakin dan bersemgt..Ikan hijau tergelak besar mendgr suara hati ikan merah.

''Lantak ko lah merah..klu esok ko kalah..jgn cari aku sudah....''Ikan hijau sempat menjelir lidah sebelum pergi meninggalkan ikan merah....

Maka,berlalulah hari 2 seterusnya ikan merah berlatih tanpa teman disisi..yela Allah pun dah sebut dlm alquran,sesuatu yg kita ade tu xkn kekal selmanyer..Cam ikan ni,dye hilang kawan..

''Apa yg ada di sisi kamu akan lenyap..apa yg ada di sisi Allah akan kekal....'' (annahl:96)

Dan tibalah hari pertandingan..Ikan hijau hanya memandang je persembahan ikan merah dr jauh..Actually,sebenarnyer dye agak terpegun ngn persembahan ikan merah yg dirasakan sgt hebat...Malah,semua penonton bersorak hebat sebaik dye habis bercerita..

''Baiklah...masa yg ditunggu dh tiba...saat2 tuk diumumkn pemenang..''Cik ketua bersuara ala-ala suspen...Ikan merah berdebar2 menanti di kerusi peserta bersama peserta lain..

''Pemenangnyer ialah.....jeng3!!!......ikan merah!!!!'' Maka bergegarlah dwn siaraya ikan2 dgn sorak dan tepukan gemuruh dr penonton...Ikan merah terduduk menangis dgn kejayaan yg dikecapinyer....IKan hijau pulak????

Ikan hijau pun terduduk jugak...tapi terduduk menyesal memperlekehkn usaha dan kemampuan sahabat dye...

~~TAMAT~~

Hmm...apa mesej yg sye nk smpikan sebenarnyer....Kalu budak hingusan dyorg akan ckp kita mestilah percaya pd kwn kita or somethung yg lbh kurg cm2...Tapi ape yg sye nk smpikn sebenarnyer adalah lebih besar...

Cuba bygkn pertandingn bercerita sebagai akhirat dan Syurga Allah tu sebagai hadiah bg yg berjaya....Apa yg si ikan tu buat tuk berjaya??Dia berusaha keras kn??Sampaikn kwn dye pun tgglkn dye...Kenapa dye sggp ditgglkn kwn tuk mengejar sesuatu yg dye x pasti dye blh dpt??

Mgkn sbb dye tau dgn bekerja keras dye akan berjaya...Samalah macam kita..Kita pun kena yakin tuk memenangi Syurga Allah,kita pun kena berusaha keras...yakin pd janji Allah pd kita...

''Wahai manusia,sesungguhnya kamu telah bekerja keras untuk Tuhanmu..Maka kamu akan menemuiNya.'' (alinsyiqaq:6)

So,lets reflect ourselves...Saya sendiri masih aktif mengulit diri bersama fb...masih liat nk bgn subuh...Tapi,jom try berubah bersama2 slowly...Setakat ni my progres is dh berhenti main game2 yg lagho kat fb tuh...dan subuh pun gagah bgn ag...

One more thing,jgn igt solat perfect 5 waktu,puasa complete dan zakat yg terjaga tu sbg berusaha keras...itu semua hanyalah kewajipan...(^_^)..Walaupn kita x tahu sama ada kita akan dpt syurga ke neraka ke kat akhirat nnt,tp apa salhnyer mencuba kan.....(berusaha keras tau!!!)

''Wahai org2 yg beriman..masukklah kamu ke dalam agama islam secara keseluruhannya dan janganlah kamu ikuti lgkh2 setan.Sungguh ia musuh yg nyata bagimu.'' (albaqarah:208)

~~sayang fillah~~

Jangan bagi org nmpk....

Tuesday, 5 January 2010

Bismillah...

Hmmm..bila sye bgn pagi hari ni,tgkp bilik sye dh berwarna putih coz ditutupi salji..wow,subhanallah,its amazing....agak tebal berbanding hari2 sebelumnya...

''.....Dan Dia menurunkan ais kepada sesiapa yg Dia kehendaki...'' (24:43)

Wutever pun,biar saya share satu cerita kanak-kanak yg best....Tentang sekelas murid2 yg nk belajar sesuatu yg baru...ikuti perbualan antara cikgu dan murid2nya di bawah...

Cikgu(sambil tersenyum ayu): Baiklah murid2...kita xkn belajar dlm kelas hari ni....tp kita ade kelas outdoor...

Murid2 pun bersorak keriangan sebab dyorg igt ada sukaneka ke ape...Tapi rupa2nyer...

Cikgu(masih tersenyum ayu): Baiklah di dlm bakul ni ade 30 ekor ayam tuk setiap org...Saya nk semua org amik seekor...Kita akn sembelih ayam2 ni tuk wat kenduri...

Suruh sembelih ayam rupanyer...igtkn nk main kat pdg...Salah seorg murid x puas hati apabila disuruh sembelih ayam...

Halim(muka cam nk belasah org) : Cikgu,kenapa lak kitorg yg kena sembelih ayam2 ni...Guru besar kn ade...nape dye x tolong sembelih sekali...

Cikgu terkebil2 mendengr jawapan Halim...Tapi,senyuman ayunyer masih x lekang di bibir..

Cikgu : Memanglah guru besar ade..tapi,ckgu nk buat pertandingan sembelih ayam...Sembelih ayam ni ade syaratnyer...Sapa dpt ikut syarat ni,dye yg mng...hadiah lumayan tau...

Mendgr kata2 cikgu tersebut,mata Halim dan kawan2nyer bersinar2....Semuanyer bagaikan baru melonjak ke excited state.

Aiman(sambil melonjak2 bersemangat) : Apa syaratnyer ckgu..saya dh x sbr nk sembelih ni...konfem sye yg mng...

Cikgu: Baiklah..klu semua dh bersemangat..syaratnyer ialah kamu semua kena amik seekor ayam dan bwk kemana2 korg nk...Dan most importantly,korg kena sembelih ayam ni kat tempat yg xde sapa2 pun nmpk...korg akn dikira failed klu ade yg nmpk...ok?

Murid2: Ok!!!

Tanpa mendgr arahan seterusnyer....murid2 meluru ke arah bakul yg berisi ayam itu dan terus mmbawa lari seekor ayam seorg....Cikgu yg x abis2 tersenyum ayu tu mengeleng2 kepalanyer sambil beliau sempat menjerit.

Cikgu(menjerit) : Sembelih dlm masa 30 minit!!!

Selepas 10 minit,3 murid2nyer pulang ke kelas dgn msg2 mempamerkan muka yg riak2 bgga kerana dpt mennyelesaikan tugas tu dgn cepat...Di mata mereka dh terbayang hadiah yg lumayan...

Cikgu(muka impressive): Macamana kamu buat semua tu sudin,mamat,apis???

Sudin: Owh..saya bwk ke bwh tgga dan sye ttp pandangan org menggunakan meja yg rsk..xde sapa pun tahu saya ade kat c2...(muka megah masa jwb)

Mamat: Saya pulak bawak ke stor yg kat sebelah hutan tu...x ramai org berani ke c2 kecuali sye...

Apis: Saya rasa tempay sye plg best...saya buat semua ni kat dlm blk mesyuarat...ckgu suma dtg kat c2 mse meeting je..klu xde meeting dyorg suka lepak kat bilik guru...

Cikgu hanya tersenyum mendgr jawapan ank2 muridnyer...Satu demi satu anak muridnyer masuk dan menceritakan tentang taktik mereka...Tiba pd anak muridnyer yg last,ayamnyer masih lg hidup....Semua kawan2nyer gelakkn dye...

Syahrul ; Mintak maaf ckgu...saya x dpt cari tempat yg xde org nmpk...(berlinangan air mata)

Cikgu terdiam mendgr jwpn Syahrul...

Cikgu: Betul ke awk x dpt cari tmpt yg tersembunyi....Boleh bg sye alasan lain..sebab sye rse byk je tmpt mcm 2 kat sekolah ni...kwn2 awk berjaya je...(provokasi)

Syahrul terdiam sejenak...

Syahrul:Sebab....kat mana2 je sye pegi........ade Allah yg melihat sye....Saya takut....

Suasana di dalam kelas senyap-sunyi....Masing2 mula terfikir tentang benda yg sama...Tiba2,ckgu ayu bertepuk tgn...

Cikgu:bgs Syahrul...awklah pemenangnyer....Itulah jwpn yg sye nk dgr....sebenarnyer xde sapa pun yg boleh sembelih ayam secara tersembunyi..kalau org x nmpk,Allah nmpk...

Muri2 yg lain mengeluh kecil....Semuanyer menyesal coz x fikir betul2 b4 sembelih...huhuhu

~~Tamat~~

Ok,pengajarannyer di sini ialah walau apapun yg kita buat kat dunia....ada yg melihat kita iaitu Allah...xkn x igt kot...masa kat sekolah dlu kita beljr 20 sifat2 Allah...Sifat yg ke-8 dan ke 19 iala basar dan basirun....melihat dan maha melihat...xde yg dpt mmbataskan penglihatan Allah swt....

So,berpada-padalah dlm perbuatan kita....Allah itu x buta...Allah itu maha melihat...

''.............Dan Dialh yg maha mendgr dan maha melihat.'' (assyura:10)

~sayang fillah~~

Merenung masa depan...T_T

Sunday, 3 January 2010

Bismillah.....

Kelmarin saya call mak sye...tanya khabar...dah lama sye x hntr berita..Saya x nk org ckp sye dh lupakan keluarga sejak belajar kat overc...Hakikatnya saya kurg buat mcm tu sebab sentiasa ada berita yg menusuk hati saya akan disampaikan...Mungkin sebab saya sedang menghadapi family matters yg saya masih x mampu saya pikul sepenuhnya....

Ada berita yg menyentap perasaan saya yg sye dpt dr mak saya semalam...Berita tentang seseorg yg telah lama menghilang...akhirnya muncul semula...Bagi yg tau kisah hidup saya,dye boleh la agak siapa org tu....Org yg pernah membahagiakan saya suatu masa dulu..yg telah memanjakan saya,membesarkan saya,memberi kasih sayang....yg pernah pukul saya sebab sye x ikut ckp dye dan esoknye dye pujuk sye dgn sebungkus coklat.....Org yg telah menyempurnakan hidup saya selama 15 taun....

Mak saya bg no phone org tu dan beri hak saya untuk saya memilih...Sama ada nk menghubungi dye semula atau x....Saya renung no tu lama2....Kalau saya x ikut brummies maen basketball mungkin sampai ke malam sye akan renung no tu sebab sye x tau nk buat ape dgn no tu...Saya sgt merindui dirinya...Betapa saya sgt mencemburui kwn2 sye selama 5 taun..Kalu dye hilang dimamah tanah,saya akan rse tenang tetapi bila dye hilang tanpa kesan...adakah saya patut menerima kepulangan dye kembali.....

Apakah anda tau perasaannya apabila org yg kita syg x tau pun yg kita berada beribu2 batu dr tempat dye berada....Apakah anda tahu apa perasaanya bila kita terima slip exam tapi kita x boleh berkongsi dgn org yg kita syg tu...malahan dye lenyap masa kita tgh amik exam tu...apekah ada org lain yg memahami perasaan itu melainkan adik-beradik sye termasuk adik sye yg berumur 10 tahun...

Adakah saya patut memaafkan org yg membuatkan sye memendam perasaan selama 5 tahun..Adakah cukup untuk saya bersandar pada keimanan saya pada Allah untuk memaafkan dye...Sungguh...saya keliru dan masih mencari kekuatan...

Well,sye sdg merenung masa depan sye...apa yg akan berlaku kalau sye call dye sekarang..apa yg akan berlaku kalau saya buang no tu...Adakah saya akan dilaknat oleh Allah kerana menafikan kehadiran dye dalam hidup saya...

Usah risau psl diri saya...Apa yg sye ckp di sini cuma luahan perasaan...Insya ALLAH sye akan bgkit wlupun dh byk kali tersungkur....Tiba2 ade org ceroboh bilik sye...x dpt sye nk menangs untuk legakan perasaaan sye....xpe...mungkin ade hikmahnye kwn sye terjah blk sye...menangs byk2 pun x baik jugak...

~~sayang fillah~~

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget