Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Pengorbanan sang kekasih...

Tuesday, 12 January 2010

Bismillah...

Bila semester baru dh stat...hari2 sye mnjadi lbh terisi....well..hari ni xla..sbb sye xde lab..huhuhu...hanya memandang pemergian rakan2 seperjuangan yg ade lab ari ni..hehehe..Jom,sye nk share sesuatu yg menyentuh hati sye selepas mmbacanya...Kisah cinta Zainab Binti Muhammad...

Alkisahnyer,tersebut sudah bahwa Khadijah telah menjodohkan Zainab dan Abil Ash bin Rabi’.Jodoh pilihan keluarga...huhu (cam citer Nur kasih tu...)..Owh..lupa nk bgtau..pernikahan mereka berlaku sebelum Rasullullah S.A.W diutuskan menjadi rasul.

Khadijah telah memberikan seutas kalung miliknya sendiri yg amat disayangi kepada Zainab sebagai hadiah perkahwinan mereka..Mereka hidup bahagia dan saling cinta-mencintai antara satu sama lain...hehehe..sweet kn???family arrangement pun blh bg kebahagiaan ...;p

Malangnya,setelah cahaya islam menyinari ke tanah hijaz,Zainab menurut keimanan ayahnya sedangkan suaminya tidak mahu beriman..Pada ketika itu,mereka berdua berasa sgt sedih dan masing2 merasakan ada sesuatu yg kuat sedang cuba memisahkan cinta mereka.Lalu berkatalah Abil Ash,

''Tak akan tercapai tujuan kita wahai Zainab..selagi kau berada dalam agamamu dan aku berada dalam agmaku..''...Maka,Zainab pun berkata,

''Sabarlah wahai suamiku,Engkau tidak halal bagiku selagi kau tetap memeluk agamamu..Maka,serahkanlah aku kepada ayahku atau masuklah ke dalam islam bersamaku..Sesungguhnya Zainab tidak akan menjadi milikmu sejak hari ini melainkan kau beriman dalam agamanya.''

Terdiamlah suaminya...Maka,hari demi hari berlalu tanpa ada interaksi suami isteri antara keduanya..(masa ni Zainab dh pregnant tau..)..Sehingga tibalah perang badar di mana umat islam mencapai kemenangan menewaskan quraisy..Dan,yg lbh malang,Abil Ash bin Rabi’ jatuh ke dalam tawanan perang islam..

Demi menebus kembali suaminya,Zainab telah mengirim kalung pemberian Khadijah kepada utusan quraisy agar menebus suaminya.Demi apabila melihat perbuatan Zainab itu,Rasulullah S.A.W merasa hiba hati dan menangis,melihat sucinya cinta Zainab...Lalu baginda berkata,

''Jikalau kalian x keberatan melepaskan tawanan tanpa mengambil harta mereka,maka lakukanlah...''

''Baik ya Rasullullah..''Maka mereka memulangkan harta Zainab...Abil Ash yg mendapat tahu tentang peristiwa itu pun berjanji kepada Rasulullah unuk memulangkan Zainab kepdanya..Dalam alquran,ada ayat yg diturunkan menyentuh tentang suami isteri yg tidak seagama iaitu (almumtahanah:10) dan (albaqarah:221)

Abil Ash bin Rabi’ pulang ke Mekkah dan berjumpa isterinya lalu berkata,

''Kembalilah kepada ayahmu wahai Zainab..''Abil Ash x mampu menahan tangisnya tuk melepaskan org yg plg dicintainya..Hilang kekuatannya tuk mghntar Zainab hngga ke tepi dusun(tempat utusan Rasullulah menunggu) apatah lagi Zainab sedang berbadan dua...Abil Ash hanya mampu mmberi amanat itu kepada adiknya,Kinanah.

''Hai, Saudaraku, tentulah engkau mengetahui kedudukannya dalam jiwaku. Aku tidak menginginkan seorang wanita Quraisy di sampingnya dan engkau tentu tahu bahwa aku tidak sanggup meninggalkannya. Maka temanilah dia menuju tepi dusun, di mana telah menungggu dua utusan Muhammad. Perlakukanlah dia dengan lemah lembut dalam perjalanan dan perhatikanlah dia sebagaimana engkau memperhatikan wanita-wanita terpelihara. Lindungilah dia dengan panahmu hingga anak panah yang penghabisan.''

Kisah Zainab tak berakhir di situ..Ketika dalam perjalanan,Zainab telah diserang oleh sekumpulan quraisy yg ingin mmbalas dendam atas kekalhan mereka dalam perang badar.Dan,apa yg menyayat hati...kandungan Zainab keguguran..satu2nya yg mghubungkan Zainab dan Abil Ash..

Tahun-demi tahun berlalu...Mungkin ini ujian Allah buat Zainab...Akhirnya ditakdirkan Abil Ash menerima islam....Maka,dia berhijrah ke madinah dgn keyakinan yg baru dan berbekal petunjuk Allah..Dan,Allah telah menemukan keduanya...Cinta yg bertemu kerana islam..Zainab dh mengorbankan cintanya demi jihadnya dan Allah mmbalasnya dgn menemukan cinta mereka kembali di jalan islam..

''Dan org2 yg berjihad tuk mencari keredhaan Kami,maka Allah akan tunjukkan kepada mereka jalan2 kami.Dan,sungguh Allah beserta dgn org2 yg berbuat baik.'' (arrum:69)

~~tamat~~

Hmm..best x..ape kes lak sye citer psl ni kn...nk kawin ke(tetibe lagu tenda biru berkumandang...)...hehehe...Ape yg sye nk tekankan dlm cerita ni ialah betapa besarnya pengorbanan Zainab apabila memilih islam instead of suaminya...cinta dan kasihnya...

Sama jugak ngn kita...Betapa untuk mencari keredhaan Allah tu mmg memerlukan pengorbanan yg besar...Sesuatu yg mgkn kita plg syg....plg cinta dan plg kasihi..Tapi,Allah dh jnjikan sesuatu yg best kn apabila kita berkorban kerana dye..cam ayat kat atas ni..

Sggp x anda berkorban seperti Zainab...well..klu sggp,bgslah..klu x,,cuba2 lah kita bersama2 menghambakan diri hanya tuk Allah...Macam sye jugak...Ada sesuatu yg sye perlu korbankan tapi sampai sekarang sye x mampu buat apa2 lagi...(org yg knl sye taulah apa dye..)sye biarkan dan larikan diri..semoga kisah ni dpt berikan sye kekuatan..

Hmm...cintakan Allah,the most permanent love...kerana cinta padaNya...Dia akan kasi rasa cinta yg mawaddah pd kita...Sedangkan cinta pada manusia pula...tanpa halalnya di sisi Allah...hanya kekal di dunia....Semoga kita semua dpt cinta yg diberkati...dan diredhai Allah s.w.t.Doakan sye juga...*sigh*

''Dan di antara tanda2 kebesaranNya ialah Dia menjadikan pasangan2 untukmu dari jenismu sendiri agar kamu cenderung kepadanya dam merasa tenteram kepadanya dan dia menjadikan diantaramu kasih sayang .Sungguh yg demikian terdapat tanda2 kebesaran Allah bg mereka yg berfikir.'' (arrum:21)

Owh..b4 sye mngundur diri...kisah Abil Ash masuk islam tu blh dibaca di link ni...
http://atifhidayat.wordpress.com/2009/02/24/zainab-binti-muhammad-bin-abdullah-saw/
menarik jugak coz Zainab Binti Muhammad pun memainkan peranan penting....betapa besar dan sucinya cinta Zainab ni kn...


jom semua..berkorban demi islam...(^_^)

~~sayang fillah~~

8 comments:

Anonymous said...

salam..hua~~~very touch my heart even I still fresh from laboratory...make this story as your inspiration..Allahuakhbar..jap,so i ve give you wrong in4mation about this story la bcoz i thought that Zainab and her husband separate and never meet again..I am sorry,but when i narrate this story to you........(to be continued....)

Anonymous said...

farhana:^_^nice

Anonymous said...

Salam...akk faham ape adik rasa. huhu...confiden jerk. Tapi xpelah. Akk pun penah lalui semua tu. Dalam proses perubahan tu banyak kali gak akk kecundang. Semua tu kena slow2 tp xleh tangguh2. huhu..mcm mne tu? Tp Alhamdulillah Allah still tetapkn hati akk utk terus berada dlm jalan dakwah ni. Semoga Allah bagi kekuatan pada adik utk hadapi semua ini. InsyaAllah Allah akn sentiasa berada di sisi selagi kita sentiasa mengharapkan hanya pada-Nya.

~~~~TanaH~~~~ said...

salam semua...
cik anonymous 1:amboi2...dh pndi guna nicname anonymous ye...hehe..act,melalui research sye..mereka berjumpa kembali..lps abil ash msk islam...bacalah link tuh..best..nmpk sgt betapa Zainab sygkn Abil...mengs aq bce cerita keislaman suami dye.....;p
farhana:jzkk...^^
cik anonymous:jzkk kak..jalan ini yg sye pilih dan sye tau ini salah satu fasa yg perlu dilalui..bkn sye nk brtggh tapi still blum ade kekuatan...

Anonymous said...

cik tanah..bukan xbg tangguh tp takut xsempat kan.sbb kita xtahu bile kita mati.carilah kekuatan tu cepat2.n carilah kekuatan dr sumebr kekuatan..
p/s:reminder for myself as well.rasa nak menangis bile bc entry nie :((

~~~~TanaH~~~~ said...

sye....sye tau sye perlu selesaikan bnda ni...klu sye x punya perasaan...bnda ini sgt sng...alagkah bgsnyer klu sye xpunya perasaan tuh...kalaulah sye blh kwl perasaan tuh..sye hrp sgt sye dpt kekuatan seperti Zainab..doakan sye agar dpt kekuatan tuh..i really2 need it..jzkk..:((

ahli rumah zahraa :) said...

kekuatan itu datang dariNya.. dan dgn support orang disekeliling,insyaAllah mesti boleh lalui fasa ni dan tinggalkan utk capai redhaNYa, insyaAllah.. (8:62) ^.^
sayang fillah~

tiadanama said...

salam...

jzkk..tq so much sis..dh lama cari cter ni..akhirnya..so sweet..klh cter nur kasih..huhu..btw..wtever it is hope to get the best from Allah..bcoz only He knows the best :D

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget