Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Hartaku hartaMU

Wednesday, 21 July 2010

Bismillah....salam..


Ermmm..orang-orang jb bru je abis isk ari tuh.Komen sye??...emmm,not bad juz sye kot kna belajar lebih lagi..adik-adik pulak nampak cam lagi hebat dari sye...huhuhu..


Nak kisahkan kat sini bukanlah pasal isk tapi pasal seorang sahabat nih..iaitu Abu Thalhah...seorang sahabat yang terkaya dari kalangan sahabat ansar di kota Madinah.Kekayaan beliau meliputi kekayaan kurma dan salah satu kebun yang sgt disayanginya ialah kebun Bairuha' yang letaknya berhadapan dengan masjid.


Dekat kebun nih,Rasulullah s.a.w selalu masuk dan minum air dari sumber air di situ..sumber air kat situ sgt jernih..(x taulah pulak nak describe camne..)


Tetapi tiba masanya satu ayat Alquran diturunkan iaitu,


''Tiada kamu mencapai tingkat bakti(albirr) sehingga kamu mendermakan dari yang kamu sukai.." (3:92)


Maka.tanpa membuang masa Abu Thalhah dtg kepada Rasulullah s.a.w dan berkata,


"Ya Rasulullah,Allah telah menurunkan kepadamu ayat ini...Dan hartaku yang paling kusukai ialah Bairuha'.dan itu saya sedekahkan kerana Allah..saya harap semoga menjadi tabungan saya di sisi Allah maka berikanlah sesukamu ya Rasulullah,sebagaimana petunjuk Allah kepadamu."


Maka sabda nabi s.a.w,


"itulah harta untung yang berguna bagimu.Dan saya telah mendengar semua yang kau katakan maka saya berpendapat lebih baik kau jadikan sdekah kepada kaum kerabatmu yang dekat."


Maka Abu Thalhah pun akur pada kata-kata Rasulullah dan membahagikan hartanya kepada kaum kerabatnya..
(riwayat Bukhari Muslim)


Huh..kagum saya baca kisah Abu Thalhah nih..Bila trun je ayat tuh dia terus nak dermakan hartanya kan..harta yang paling dia suka pulak tuh..and bila reflect diri kita balik...ingat lagi tyme kemas rmh b4 balik msia ari tuh...brg2 yang kita x nak tu yang kita nak antar kat charity shop...sweater2 yang bagi kita x lawa dan x syg pun...kerdilnya diri nak dibandingkan dengan Abu Thalhah...


Tersentap gak bila igt balik...x igt ke ayt Allah...kan baca dgn hati..(mood isk lagi nih)


"Hai sekalian org yg beriman,berdermalah kamu dari sebaik-baik yang kamu hasilkan dan dari apa yang Kami keluarkan untuk kamu dari bumi.Dan jgn kamu memilih yang busuk untuk kamu dermakan.." (2:267)


Muhasabah sgt2 sekarang nih..i.Allah akn dapat diperbaiki lepas nih..Bukan ke fitrah manusia ni sgt suka pada harta dan cara nak menjauhinya ialah sedekah, infak dan membelanjakannya di jalan Allah..


So,pasnih nak byr yuran kibar...jgn ragu2 ye...:)..I.Allah cukup je duit kita nak infak pun..300 ringgit je bkn 300 pound kan..huhuhu..(especially diri sendiri..)


"Katakanlah wahai Muhammad,sesungguhnya Tuhanku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya dan dia juga yang menyempitkan baginya..dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya dan Dialah jua sebaik-baik pemberi rezeki." (34:39)


ermm...saya menulis nih dgn penuh rasa rindu pada sister2..yang selalu berpesan-pesan kearah kebaikan ...syg fillah..semoga post ini bermanfaat tuk semua...dan diredhaiNya..hartaku ini hartaMu...

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget