Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Masa Memburumu

Tuesday, 28 June 2011

Bismillah
Salam..

Selamat bernafas Turrabulabyad...

Alhamdulillah dengan masa yang terlampau cepat berlalu sedar tak sedar saya sudah pun menamatkan perjalanan sebagai pelajar tahun dua University of Birmingham. (gaya cakap ada tak cam pengacara imam muda?)

Very Well..

Bercakap tentang masa biar saya kongsikan satu firman Allah yang bermaksud.

"Dan Dia pula yang menjadikan malam dan siang silih berganti bagi orang yang ingin mengambil pelajaran atau yang ingin bersyukur." (25:62)

Familiar bukan dengan peristiwa pergantian malam dan siang? Berlakunya ia tanda hari semalam sudah berlalu dan giliran hari ini pula menyapa. Percaturan sunnah Allah ini pasti berulang. Dan rakaman kejadian ini acapkali diulang sebut dalam firman-firman-Nya. Secara general, pengulangan bermaksud Penting!! Ada poin penting yang tersirat bagi orang yang sentiasa mengambil pelajaran dan ingin bersyukur.

Apa signifikannya? Mudah.. Masa itu penting. Setiap malam dan siang yang bertukar ganti itu penting dan kerana itu setiap saat dan detik penggunaannya akan disoal pada yaumulakhir nanti. Salah satu soalan yang akan ditanya nanti ialah bagaimana kamu gunakan masa mudamu?

Kriteria Masa.

Ada tiga.

1) Masa berlalu dengan pantas.

Selalu kita dengar dialog dalam cerita melayu atau ucapan Yang Berhormat atau yang paling dekat dengan kita ialah kata-kata akhir sebelum kita tangguhkan usrah mingguan iaitu

"Masa sangat mencemburui kita..."

Memang benar. Sedar tak kita dah besar, dah habis sekolah dan sekarang dah jadi pelajar tahun akhir di universiti. Sekejap je rasa kita berkenalan dengan kakak dan abang-abang yang ada di lokaliti masing-masing. Sekarang mereka nak BFG dah. Sekejap je rasa macam baru semalam kakak postgrad sebelah rumah bersalin tetapi hari ini anak dia dah boleh berjalan.

Lalu mungkin sejenak kita boleh bertanya pada diri masing-masing apa yang sudah kita lakukan pada waktu-waktu yang sudah membelakangi kita. Apa yang sudah kita kecapi, apa aset yang sudah terkumpul utuk hidup di akhirat nanti. Apa pula yang sedang kita lakukan sekarang.

Secara jujur saat-saat waktu pulang ke Malaysia yang semakin hampir buat saya gugup dan gerun. Sedih pun ada mengenangkan banyak peristiwa dan masa yang terbuang di belakang yang mengiringi perjalanan tahun dua saya. Pedih je bila melihat orang lain sudah boleh main buai laju-laju sedang kita di sini masih terkial-kial nak bina buaian.

Masa di hadapan masih ada. Jangan terus menangisi yang telah berlalu...

Alwaqt kalsaif. Iza lam qataat qataatak
-Masa ibarat pedang. Jika kamu tidak memotongnya ia akan memotongmu.

2)Masa tidak boleh diganti

Waktu saya diulit kehidupan sekolah berasrama, saya pernah tanpa sengaja memecahkan jag air jiran sebelah katil. Jag air kaca itu harganya ala-ala pinggan mangkuk coral atau barangan queens ann kat Malaysia. Budak tingkatan dua yang miskin manalah ada duit nak bayar balik. Nak bayar duit yuran asrama pun terkial-kial, asyik berdalih sampai kena sindir dengan penyelia asrama sebab asyik bayar lambat. Inikan pula nak ganti harga jag kaca yang mahal tu.

Sengsara jugaklah...;(

Alhamdulillah at the end of the year saya berjaya je bayar balik.

Tapi..

Kita tak bercakap tentang harta tapi MASA. Sifat masa bukan macam harta yang boleh diganti. Sengsara macam mana pun kumpul duit tak akan dapat gantikan masa yang dah pergi. Kalau tak mesti dah ada di pasaran sekarang 'the time machine'.

Contoh orang yang tak nak mengaku hakikat ini ialah orang yang sangat suka meng'qada'. Semua benda nak qada'.

" Oh, semalam tidur 5 jam. Patutnya 6 jam. Hari ni nak qada' so perlu tidur 7 jam."

I jam yang hilang untuk qada' tidur semalam tu nak ganti macamana pula?

Mungkin perlu selalu ingat hadis yang tersurat di atas ni tadi.

Sabda Rasulullah saw tentang soalan-soalan yang akan ditanya pada kita nanti?

"Masa mudamu untuk apa engkau habiskan?"


3)Masa itu sangat berharga.

Tak ternilai. Tak terlawan dengan pepatah melayu 'masa itu emas'. Sebab kat sini saya senang-senang dapat duit satu pound yang bersalut emas tu. Masa lebih mahal dari itu. Sekali kamu menjualnya pada dunia kamu tak akan dapat beli balik.

Semua orang tahu hakikat ini sebab kita selalu buat masa exam. Pulun study betul-betul kalau boleh sesaat pun tak nak lepas dari buku. Sebab? Kita takut sesaat yang terlepas tu entah-entah sempat baca baris ayat dalam buku teks yang masuk exam. So, nak mengaku tak kita tahu masa sangat berharga?

Why not apply pada cabang-cabang iman dan amal yang lain pula?

Ada kakak pernah pesan pada saya, waktu lapang banyakkan zikir sebab setiap zikrullah itu mencambahkan benih dan pepohon buat kita berteduh di syurga nanti. So, boleh la bayangkan sesaat kita terlepas zikir, pokok kita kat syurga terbantut pembesarannya.

Konklusi dari saya...ada masa gunakan sebaiknya....

Semoga kita diawasi dan dijagai Allah dari terjerumus dalam golongan yang kafir...bila dah terlajak baru nak tekan brek.

"Demikianlah keadaan orang-orang kafir itu hingga apabila datang kematian kepada seseorang dari mereka, dia berkata, Ya Tuhanku, kembalikanlah aku ke dunia." (23:99)

Wallahulam. Yang menulis kerana tahu diri ini perlukannya juga.









0107 am




malam terakhir summer'11




Birm,UK.


Adapted from talk by Dr. Ayman Ewies of Wakefulness of the Heart.

Untuk salah seorang yang istimewa dalam hidup saya

Thursday, 2 June 2011

Bismillah
Slm.

Beberapa hari tanpa dia
masih terulang-ulang saat dia masih ada lagi di sini
saat aku lari kepadanya
tika aku rasa dunia terlalu serabut untuk aku fikirkan
bila aku rasa sukar dengan apa yang ada dihadapanku
dia ada di sini

dengan dia tak perlu bercerita
tak perlu mencurah masalah
sebab saat dia ada
tiada yang duka aku fikirkan
segalanya hilang

dia yang memanjakan aku
dia yang selalu memberi perhatian bila aku dambakannya
dia yang berusaha untuk kami
sedangkan inilah kali pertama
prasiswazah menjadi mutarabbinya

siapa sangka aku akan menangis
saat dia lepaskan aku pada insan lain
siapa tahu aku akan jatuh hati pada dia
bila dulu aku meronta tak mahu dia menjadi pembimbingku.

biar orang kata dia bukan murabbiku lagi
biar ada yang cakap aku sudah ada yang baru
patah tumbuh hilang berganti
tapi bagiku setiap satu itu lain istimewanya
hadir yang baru bukan bermakna lupakan yang lama
yang lama aku doa kami bertemu lagi
dan masih bersama di jalan-Nya hingga ke syurga
yang baru aku pohon tautkan hati kami hingga ke akhirnya.

Dia yang aku rindu
terima kasih atas segalanya
maafkan silap dan salah
doakan kami yang masih berjuang.


Buat yang teristimewa,
one of the character in [Cerpan] Lagenda.
BFG on 25/5 2011
http://ikramwestmidlands.blogspot.com/2011/05/selamat-jalan-dr-rijal-keluarga.html

p/s: i do think it is kind of 'jiwang' for someone who doesnt show her sweetness...but honestly, i can see everytime she try to adapt to us especially me..It did touched my heart..i dont know how much/ how equal she love me/us but i do know i have a portion of my love to her..


i'm a big big girl

in a big big world

its not a big big thing

if u leave me..(Allah akan ada)

but i do do will

and i do do feel

miss u much..

miss u much..


yang masih mengaku adik

1100

Birm, UK

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget