Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Apple application: I Am Muslim

Monday, 12 November 2012

Bismillah.

Ehem ehem (testing2)

Introducing to you....ipad application yang buat saya tersenyum setiap kali membeleknya,



Apa yang best?

Seronoknya apps ni ialah ia adalah sebuah MAJALAH apps ala-ala majalah Anis kat Malaysia. Contentnya sangat MUDAH dan SERONOK dibaca.

Saya senaraikan 2 column yang masyuk amat pasal apps ni.

Asma ul Husna

Kalau buku asma Allah yang korang beli kat Coventry road tu cam dah best sebab siap compilekan ayat-ayat quran and hadith related to the names, column Asma Allah dalam majalah ni LAGI BEST sbb dia akan listkan jugak tentang kejadian-kejadian yang berlaku disebabkan sifat Allah tu. Contohnya nama yang dikupas dalam isu Ogos ialah Arrahman, So, kejadian yang dikaitkan dengan ArRahman ialah Turunnya hujan dan salji, anjing dan kucing menyusukan anak dan perubahan musim.

Lepas tuh, ada satu kotak didedicated untuk term-term yang related to the concept of nama Allah tu. Contohnya untuk Arrahman, ada  SEBELAS term yang disenaraikan iaitu
-compassion
-Mercy
-Justice
-Tolerance
-lagi tujuh tengok sendiri ...hehe

Next thing yang best pasal column ni ialah POEM! Well, untuk orang macam saya, saya rasa seronok and feel enthusiastic lah tp kalau orang yang x suka poem mungkin rasa biasa-biasa je. Tp, poem-poem yang ada sangat direct and buat kita sangat JATUH CINTA pada Sang Pemilik Nama! For instance,

O Allah!
You are The Merciful One
You give in abundance
You send rain from the skies
With your beautiful name Rahman
send rain to our country
each drop brought by an angel....


Mirror mirror in the wall 

I really love this one sebab it is some kind of game yang buat kita muhasabah. Jawab beberapa soalan and then bila dapat result dia akan bagitahu berapa banyak score kita. Contohnya kalau bab sabar, dia akan tnya apa yang kita nak buat dalam beberapa condition and bagi score berdasarkan pilihan jawapan kita. 

yang menariknya bila instead of labelling kita ni kurang sabar, tak sabar or sangat penyabar orangnya, feedback yang dia bagi ialah CAMANA NAK NAIKKAN LEVEL KITA ke tahap yang paling best,

no harm, no pain, no shame sebab kita buat sorang-sorang dalam bilik dalam duvet so kalau dapat score terendah kita je pun tau. a bit of fun way tuk muhasabah sebelum tidur..

Lagipun, LEBIH BAIK daripada jawab aktiviti yang lebih kurang sama macam ni dalam majalah Remaja, ye tak?


So, there is about two columns in this magazine apps. Ada banyak lagi columns yang best psl apps ni for example, 1) Zahid and Zaki comic, 2) The encyclopedia of the Quran, 3) Rasulullah saw and many more..
It is such a joy to explore the pages in the magazine.

Well, mungkin kakak besar (dan garang) akan kata apps ni hanya sesuai untuk sort of me only based on personality (yg manja but constantly maturing) however i am introducing to you something that are more beneficial than angry birds, scramble or even instagram. (double jerk)

i gave this apps million million star. :)



2109
Nottingham,UK

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget