Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Islam itu Indah...aku ingin mencari dan menikmati keindahannya

Sunday, 28 February 2010

Bismillah....
Hmmm...saya tau sye dh lama x sharing ape yg ptt sye share....asyik citer psl luahan perasaan sye je kn....huhuhu...beselah..sye mmg x pndi luah perasaan kat org...hihi..betul ke??Saya nk share satu cerita lucu mat saleh yg sye melayukan...hehe...citer ni citer klaka tp sye x tau blh gelakkan org yg baca atau tak sebab bkn cerita ni atau sye yg menentukannya tapi Allah s.w.t
‘’Dan sesungguhnya,Dialah yg menjadikan org tertawa dan menangis.’’ (53:43)
Alkisahnya,ada seorang pensyarah kimia (a.k.a cik Tanah,i.Allah) dtg mmbawa anak2 muridnya melawat ke sekeliling makmal.Lalu,dia pun berkata,
‘’Wahai anak2 muridku,untuk menjadi seorang chemist yg berjaya...seseorang tu hendaklah sentiasa peka dan menggunakan setiap deria yg dye punyai iaitu mata dan telinga untuk memerhatikan perubahan dlm eksperimen anda..’’ kata cik Tanah sambil menunjuk pd satu test tube yg berisi urea(a.k.a air kencing manusia).Anak2 muridnya mengangguk2 faham..Salah satu anak muridnya yg lain bertanya,
‘’Lagi cik..deria apa lagi??’’Matanya terkebil2 menanti jawapan...Cik Tanah tersenyum.
‘’Kita perlu menggunakan deria bau...(sambil mengambil test tube tadi dan mendekatkannya ke hidung....guna jugak deria sentuh..(sambil mencelupkan sebatang jari ke dalam test tube berisi urea itu....)..dan yg kelima guna deria rasa..(sambil mengeluarkan jarinya dari test tube dan merasanya dengan lidah)..’’jawab Cik Tanah sambil tersenyum manis..
Anak2 muridnya merasa takjub dgn sifat tulen chemist yg ade pada Cik Tanah hgga sggp merasa urea itu..hehe..sedap sgt ke...Lalu mereka pun mengambil satu test tube berisi urea dan melakukan perkara yg sama yg dilakukan oleh Cik Tanah...yela..masing2 nk jadi chemist yg berjaya mcm cik Tanah...
Mula2,perhatikan test tube guna mata dan telinga...ps2,bau pulak..yekkkkk...hancing!!..ps2..celupkan jari tuk merasa urea tuh..dan akhir sekali jilat jari tadi tuk merasa....yekkkk.....semua murid2 tu meludah...Cik Tanah????Terlepas test tube yg dipegangnya tadi.....x sangka dgn tindakan student2nya...
‘’Yang korg pegi rasa jari yg korang celupkan tu buat ape???adoi3x...Hampir pengsan cik Tanah.Murid2 nya berkerut mendengar keluhan pensyarah mereka yg gorgous tuh...
‘’La...bkn cik pun buat jugak ke???’’tanya pelajarnya yg x puas hati...Cik Tanah menepuk-nepuk dahinya berulang kali...adoi3x...
‘’Thats why sye ckp td seorang chemist kena peka...if u all peka dgn apa yg sye buat tadi,u all akan nmpk yg sye celupkan jari telunjuk sye dan masukkan jari hantu sye ke mulut..i’m not using the same finger as u all did!!!!’’
‘’Huh!!!’’hahaha..menangislah student2 tuh sbb sudah ade pengalaman merasa urea dgn lidah...
Hik3x..sye gelak jugak mse bce..tapi bila fikir balik...ade pengajarn yg blh diambil berguna.....Cik pensyarah tu ade state yg kalau hendak menjadi chemist yg berjaya kita kena peka dan sentiasa guna setiap deria yg kita ada...ermmm...dan tgklah akibatnya bila kita x peka kn??...x pasal2 dpt merasa urea tanpa dipaksa.....
So,sama jgaklah kalau kita nak jadi muslim dan mukmin yg berjaya di muka bumi nih...kena sentiasa peka dgn perkembangan umat islam dan isu2 yg berkaitan dgn islam...serta menggunakan setiap deria rasa yg ada dgn betul....Contohnya...apa ye isu semasa berkaitan agama islam yg kita cintai nih??ermmm....Klau ikut ranking Jakim...isu2 umat islam yg hangat diperkatakan di Malaysia ialah:
1)hukuman sebat dalam syariah
2)isu penggunaan lafaz Allah
3)doa qunut nazilah
4)fatwa yoga

Gunakan setiap anggota tubuh badan untuk islam????
ermmm ...sye sendiri masih berusaha buat semua nih.....kadang2 jari2 nih gatal sungguh menaip dan mencari lagu Misha Omar kat you-tube.....guna pulak suara tuk karoeke...huh...maen game...dan ntah pape lagi perkara yg x berfaedah tuk sye dalam menjadi muslim dan mukmin yg berjaya...
Bukanlah tak boleh tapi dalam kealpaan kita tuk berdoa agar dijauhkan dari perkara2 camnih,kita akhirnya terlupa jugak....so,selalu2lah berigt dan sentiasa berdoa agar anggota badan kita dan deria kita terpelihara dari semua benda nih especially hiburan yg x mendatangkan faedah nih.......sebagaimana Rasullullah S.A.W dipelihara dari segala macam hiburan nih ketika baginda dibawa oleh bapa saudaranya ke satu pesta hiburan.Sepanjang persembahan berlangsung,baginda tertidur...ermm..sye x mahulah jadi seperti binatang ternak seperti firman Allah,
‘’Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.’’ (al-a’raf:179)
Igt lagi kisah Tufayl ibn amr yg menutup telinganya setiap kali bertemu Rasullullah S.A.W kerana termakan hasutan kaum quraisy????Tapi,once dia buka penutup telinganya,dengan hanya mendengar bacaan surah Al-Ikhlas dan surah Al-Falaq,dia jatuh cinta pada islam dan mengucap 2 kalimah syahadah...jadi,camne pulak ngn kita....x mahukah kita menggunakan kesemua deria yg ada pada kita dalam mencari cahaya ilahi nih seperti Tufayl yg cuba mndengar tuh......segalanya kan bermula dgn hati..kalau hati kata x nk,xmahulah..kalu nak,dh lama buat kn...ermm..sng citer mindset...
‘’ maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada.’’ (alhajj-46)
‘’Ketahuilah di dalam jasad manusia ada segumpal daging.Jika ia baik,maka baiklah seluruh jasadnya;dan jika ia rosak,maka rosak pula seluruh jasadnya.Ketahuilah bahawa segumpal daging itu adalah hati.’’ (hadis bukhari dan muslim)
Saya pun dh insaf dh ngn mindset sye..yela...marilah kita pegi usrah...Kakak senior sye ckp xnk pegi usrah tu mindset sye..ermmm..setelah beberapa mggu berfikir,betul jugak ape dye ckp..hanya dgn ubah mindset,segalanya akan berubah...hmmm... Saya mahu jadi chemist muslimat yg mukminat dan berjaya...i.Allah sye akan berusaha tuk ada deria peka ini..dan menggunakan seluruh pancaindera sye dlm mencari cahaya-Nya.....
‘’Hamba-Ku tidak henti-hentinya mendekati Aku dengan ibadah sunah sehingga aku mencintainya.Maka,ketika Aku mencintainya Aku menjadi pendengaran yg ia gunakan untuk mendengar,menjadi penglihatannya yg ia gunakan untuk melihat,menjadi tangannya yg ia gunakan untuk berbuat dan menjadi kakinya yg ia gunakan untuk berjalan.Seandainya ia meminta kepada-Ku niscaya akan Ku beri dan seandainya dia memohon perlindungan dgn Ku pasti Aku akan melindunginya.’’ (hadis r .bukhari:sebhgian hadis 38)

-iluvislam....sayang fillah-

0 comments:

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget