Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Rejoice the Deal

Wednesday, 23 January 2013

Bismillah..

Nak tahu kisah saya dengan satu kalimah cinta tak?
sobss...

" Surely, Allah has bought their lives and their wealth from the believers, in exchange of a promise that Paradise shall be theirs. They fight in the way of Allah, and killed and are killed, on which there is a true promise as made in the Torah and the Injil and the Quran. And who can be more faithful to his covenant than Allah? So, rejoice the deal you have made, and that is the great achievement."
( Attawba:111)

Betapa bermaknanya kata-kata ni sebab setiap kali saya rasa nak give up, inilah ayat pengubatnya. Dan the most meaningful is sejak dua minggu yang lepas, lengkaplah ayat ni embedded dalam hidup saya. Why?

Sebab..selama ni saya selalu rasa Allah tak uji saya dengan harta pun sebab saya rasa sayalah orang paling pemurah di jalan dakwah ni. tolong belikan tiket utk akhawat, bayarkan sewa rumah orang, bagi pinjam duit pd akhawat yang memerlukan, belanja adik usrah makan etc...So, saya rasa kalau Allah uji saya dengan duit pun, saya xde perasaan diuji tu sebab saya ada perasaan yang sanggup berkorban harta tuh...(astagha...cam riak pulak tulis perenggan ni...tak, saya nk cakapnya saya boleh bertolak ansur hal-hal duit ni,,astaghfirullahaladzim,..)

So, waktu saya dilanda emosi je lah ayat ni akan pop up. terasa hati, makan hati, pendam perasaan semuanya...huuu, sbb saya akan ambil masa yang sangat lama nak overcome perasaan tak best.

Dan akhirnya, dua minggu lepas, saya nangis sebab harta..Allah limpahkan saya dengan jual beli harta dengan saya yamg for the first time saya rasa teruji dengan harta....tetiba rasa riang gembira pulak..sebab rasa ayat ni memang diturunkan untuk saya selengkap-lengkapnya.

Nak dijadikan cerita, ada beberapa insiden yang berlaku yang menyebabkan saya ketandusan duit nak pergi daurah. Secara susunanNya yang terbaik, daurah selalunya buat kat kampung halaman saya, so xdelah duit tiket keluar, setakat naik bas indigo, punch mango card je...Tapi, waktu saya xde duit nilah....daurah buat kat tempat lain. Bukan kat UK, tapi kat seberang laut. MasyaAllah, saya rasa Allah ni memang penuh dengan hikmah yang tersembunyi yang dia nak bagi kat saya..

Tambah pulak, tiket kapal terbang selalunya dalam £40 je dari kampung halaman tp, tetiba tarikh daurah tu mungkin ramai ikhwah akhawat yang beli tiket jugak sooo, harganya melambung sampai £100...berpeluh tengok duit dalam akaun tak cukup nak sampai March. fuhhh...

Nangis jugaklah sebab tak pernah berlaku dalam hidup saya camtuh.

Jazakunnallahkhair pada dua org ukhti yang bagi nasihat yang sgt useful waktu saya terdesak and wondering patut ke tak saya pergi daurah. Yang sorg cakap, walau apa pun saya kena cari jalan gak untuk pergi daurah. Sorang lagi bagi tips nak cari tiket murah. Even risky, alhamdulillah tips tu berjaya. Alhamdulillah, walaupun tak semurah selalu, dapatlah tiket £58.

tapi, dari mana dapat duit..huuuu, nilah part yang paling sedih. saya tengok dalam bilik saya, tengok harta-harta dunia yang bertimbun. ada dua laptop, satu notebook, satu ipad, dua fon beli tuk family, satu blackberry, satu camcorder dan beberapa harta yang lainnya. baru perasan yang saya sedang merangkak dengan sesemput-semputnya mengheret harta ni ke syurga. koff3x...

jadi dengan lafaz bismillah, saya listkan satu laptop kat Ebay, hoping someone will be interested to buy my very first own laptop. Alhamdulillah, minggu lepas saya dah jual laptop bernama Logam tu.

Wahai, sedihnya hati nak post laptop tu..dengan laptop tulah, saya tulis entry blog ni yang pertama. Dengan laptop tu jugak, saya tulis banyak cerpen. Dengan laptop tu, cerpen saya S.O.S ditulis and won the third prize of the competition. Dengan laptop tuh, saya develop my own inspiration to be lecturer. That lappy menjadi saksi saya di jalan tarbiyah. Tapi alhamdulillah, saya berjaya memaniskan hati saya. Saya cakap kat diri sendiri, baguslah A..., dulu dengan laptop ni banyak sungguh jahiliyyah yang ko buat, sekarang dengan laptop ni, kau dapat pegi daurah. indahnya...laptop ini memang sesuai dengan namanya iaitu Logam. Berguna kepada saya waktu jahiliyyah, berguna juga waktu islam.

(iklan: kalau laptop pun boleh jadi logam, kita?)

jadi, pendek cerita, jual laptop, dapat duit, beli tiket pergi daurah. ahamdulillah. So, akhawat yang telus berukhuwwah dengan saya, jumpa kat sana inshaAlah.

Baru saya rasa betapa manisnya jua beli harta dengan Allah. selalu jual beli emosi je..sobsssss

"And who can be more faithful to his covenant than Allah? So, rejoice the deal you have made, and that is the great achievement."

( Attawba:111)



p/s will proceed with kisay kay final next week inshaAllah.



2 comments:

Anonymous said...

Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff
previous to and you are just too wonderful. I really like what you've acquired here, really like what you're saying and
the way in which you say it. You make it enjoyable and you
still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you.
This is actually a tremendous website.

Take a look at my web site ... internet radio
my site :: spiele spielen kostenlos

Anonymous said...

I didn't want to drive all the way back to Autozone to pick up a new terminal post clamp, so I figured I'd attach it and see what
happened. Their producers imagine this can make the user a lot more mindful in the should change the batteries, lessening the prospect of the
discover program failing through ability loss. Although, sound card is
integrated device, it functions similar to brightness of the screen when talking about
power consumption.

Feel free to surf to my web site ... gratis spiele spielen - www.thoos.com

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget