Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Daei Itu Aiskrim~~

Wednesday, 10 November 2010


Bismillah..
Salam..

Dah lama x update..xdelah sbb bz tp sbb diri yang tak pandai nak uruskan masa..Bila naik second year tambah dgn beberapa komitmen lain..diri saya yang relaks bila buat kerja terbang entah ke mana..

Tapi hari nih saya sibuk download cerita The Arrivals..hehehe..dah lama dah citer ni keluar tapi saya je yg mls nak tgk..tersentap lah jgk bila ada anak usrah yg ckp dia dah tgk complete..fuh!!tabik spring~~



Saya terinspired jgk nk tgk..lagipun boleh tambah pengetahuan am..senanglah nak share dgn dia..atau anak2 usrah yg lain..sekaligus boleh kaitkan dengan masalah ummah sekarang..kot2 boleh tgkkan apa yang dia tak faham..sbb dia ckp dia tgk sorang and ada part2 yang dia tak faham..

Berbalik pada tajuk..hehehe..panjang betul mukadimmah..saya lawat satu blog sirajians..hehehe..dakwah bukan untuk org manja???Fuhhh!!!ayat ni saya terima berkali-kali ganda jugak..(i know wut the feels)

Mula-mula mmg x boleh terima..ye la..org baru nk berdiri atas kaki sendiri..baru nak melangkah ke medan perang...dah kena tikam dgn anak panah..first saya dapat ayat tu masa KIBAR...haru..

Dah balik Birm pun kena hentam jgk..tapi dah kena hentam berkali2 baru sedar yang saya dan batch saya memang kena elakkan diri dari manja yg teramat..Hidup kami bukan macam batch sebelum kami..tapi saya bersyukur..sbb tarbiyyah inilah yang mungkin akan menyelamatkan saya dari kefuturan..tahun depan xde tempat bermanja..mmg kena prepare sekarang..

Mungkin xdelah nak ckp daei xleh manja..Tapi manja seorang daei itu macam aiskrim..(suka hati aku je bg perumpamaan)..


Di luar ia beku..
apa pun yang melanggar ia tak mampu memecahkan kebekuan tuh..
kebal menerima sebarang serangan..
Dia sejuk..
memadamkan kepanasan jiwa yg rindukan tarbiyyah..
mendinginkan hati yang panas oleh hal duniawi
Dia juga manis...
menyentuh hati-hati mutarabbi..
dengan manisnya iman dan ukhuwwah..
Tapi..
melt inside..
hati yang fragile tapi strong..
ikhlas menabur bakti..
manja daei ada di situ..



Aiskrim malaysia..beku,keras,sejuk,manis tapi rapuh rupanya,,=)

Saya tak pandai berkata-kata..saya tak nafikan saya memang manja..saya pernah menangis bila ada seorang kakak yang manjakan saya dah x layan saya sbb fokus pd mad'u dia..tapi di sebalik semua tuh..ia mendidik saya menjadi seorang daei seperti yang saya describe kat atas..i wish i had be that way..=))..u too my lovely sirajians..

Dan ada seorang kakak besar pernah cakap dengan saya before balik summer dulu..

"Awak ada pendirian and hati awak kuat.."

Jzkk..itulah saya cuba jadi sekarang..stay who i am but continuosly membentuk diri menjadi diri saya yang lebih baik.


still downloading
0100 am

1 comments:

Anonymous said...

betul mke batch kite manje?=..=??????????????????????????
nhb

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget