Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Mata Hati...

Friday, 12 November 2010

Bismillah

Salam..

Visual field Defect = masalah dalam laluan optik..dari retina ke ophthalmic cortex..pelbagai sebab dan pelbagai kesannya...

Rignitis pigmentosa...glaukoma..retinal detachment..saya sendiri tak tau mana satu penyebabnya masalah tuh...harap2 bukan lah glaukoma sebab penamat bagi penyakit tu ialah blindness..Eye deterioration pun dah menyeksakan..

Sedih???sapa yang tak sedih kan???lagi2 masalah tu datang bila kita baru je nak masuk alam dewasa..no 1 di depan umur saya pun x pergi lagi..

Tapi,saya patutnya bersyukur sebab saya masih lagi ada mata hati...yang masih berfungsi dengan lancar untuk menerima kebenaran..membuka hati kepada hidayahNya...


"Maka tidak pernahkah mereka berjalan di bumi sehingga hati mereka dapat memahami,telinga mereka dapt mendengar?Sebenarnya bukan mata itu yang buta tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada." (22:46)



Mata hati itulah yang saya ingin jaga sekarang..pergi daurah bukan mengisi masa lapang..buat program tuk adik-adik bukan suka-suka..usrah bukan sekadar tanggungjawab semata-mata..dan nak lakukan semua ni bukan senang..tak semudah berkata-kata..


Fitrah mata hati yang ingin melihat kebenaran.


Jangan jadikan hati kita seperti baldi yang tertangkup..bila dicurahkan air,air tumpah ke lantai...tapi jadikanlah hati kita ini seperti baldi yang menadah air..x memberi peluang walau setitis pun jatuh ke tempat lain..


Kita tak mampu membuka hati orang..Tapi kita ada kuasa untuk jaga hati kita sendiri..orang lain,kita hanya mampu trigger mereka untuk search kunci hati mereka dan buka hati mereka sendiri..

Kunci hati ada pada kita sendiri

Dakwah tu menyenangkan bila kita menikmatinya dan yakin dengannya..-naqibah saya yg ckp(saya tuka2 sikit jd lagi sedap..)


Jagalah hati kerana itulah yang akan menentukan sama ada kita thabat atau tak di jalan nih..biar apa pun sifat kita(manja,skema,garang etc)...asalkan hati terjaga,hanya tinggal Allah je yang akan memberi final decision sama ada Dia inginkan kita atau tak terus berjuang di jalanNya..semoga kitalah yang terpilih itu hendaknya...pray dua's for each other..semoga mata hati kita terpelihara sehingga ke akhirnya..


p/s:suka dengan tulisan seseorang..dakwah bukan untuk menyeragamkan semua orang agar ada sifat2 daei yang sama..tapi setiap daei ada cara mereka sendiri untuk memancarkan cahaya nur Ilahi nih..=))

p/s:pray for my sight prob also..



cinta dan harapan padaNya
menjaga mata hati..


learning centre
1155am

0 comments:

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget