Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Kisah Kami

Tuesday, 11 January 2011

Bismillah..salam..



"Dan Muhammad hanyalah seorang rasul,sebelumnya telah berlalu beberapa org rasul.Apakah jika dia wafat atau dibunuh,kamu berbalik ke belakang?Barangsiapa berbalik ke belakang,maka ia tidak akan merugikan Allah sedikit pun.Allah akan memberi balasan kepada orang yang bersyukur." (3:144)



Inilah kata-kata..satu kalam Allah yang dibacakan rasul rasulillah,Abu Bakar kepada umat islam khususnya Umar al-khattab ketika masing-masing tidak dapat menerima kehilangan Rasulullah saw..



Hari ini..saya bacakan ayat ni untuk diri sendiri...hati yang sedikit goyah(byk sebenarnya) bila satu mesej singgah di inbox hp saya yang comel..Tak perlu saya tuliskan apa isi mesej itu tapi cukuplah kesimpulannya sampai di sini kisah kami..dan whats next is kami tidak sekali-kali akan berpaling dari jalan tarbiyyah hanya kerana ini...tipulah kalau saya cakap saya tak menangis...tapi...



hidup perlu diteruskan...perjuangan masih belum selesai..kalau ada antara kami yang lelah dan terhenti langkahnya hanya kerana ini..itu hanya kerugian buat diri kami bukan pd Allah dan agamanya..maka...kalau ini yang terbaik buat kami..
.

Hmm..merenung masa depan...tanamkan rindu dalam hati agar jadi lebih kuat???


Dalam blog kak long siraj,kita hidup di jalan tarbiyyah macam pensel..untuk jadi tajam,pensel pasti sakit ketika diasah...samalah kita...tak sah tarbiyyah kita kalau kita tak rasa sakit...




Tempoh hari..dengar cerita dari seorang sahabat..ada antara kami yang dah mula menangis bila fikir ramai kakak-kakak yang akan balik for good..



adakah dengan menangis dan mengeluh..akak-akak tu akan cancelkan BFG mereka dan patah balik ke sini??



ataupun,



adakah dengan risau yang terlampau...tarbiyyah bumi birmingham akan terus ke depan??



tak..of coz tak...people will go but Allah still there..sooner or later...but the remainig of us yang masih ada kat bumi UK ini yang akan menggalas tanggungjawab itu..perhaps..dah boleh bersedia dari sekarang...beli tiket return KL-BIRM awal?????



kalau jawapannya..kamu tak bersedia..untuk apa tangisan tadi??



Wallahualam..saya tahu semua ada fikiran dan perasaan masing-masing..saya juga..apa yang saya fikir...kalau selamanya saya nak menangis...maka saya akan kehilangan cahaya ilahi tu..saya mengharapkan orang lain pun sama...saya tak halang kamu menangis dan memberontak.sebab saya pun macam tuh..tapi selepas tu..bangkitlah..


Kisah kami berdua..
mungkin terhenti sebentar di sini..
i.Allah masih ada pertemuan..
yang menanti..
kisah kita yang akan ada lagi..
i.Allah Dia pasti membantu..
jangan biar air mata..
menitis bukan keranaNya..

6 comments:

zahraa said...

salam adik..
r u ok there??
wanna share with me ape msg tu tak? ;)
(nak tahu jgk..in case i can help..inbox dkt fb,plisss)..
anyhow..keep strong fikah..
Allah sentiasa bersama kita :)
miss u and sirajians yg lain.take care..
nangis 2 mnt je eh ;)

murni said...

nak tahu blog k long siraj boleh?:)

moga Allah kuatkan semuanya, inshaAllah

rindu fillah

london

tanah said...

kak murni <3<3..

blog dye private..kalau nak kena mintak dia invite..pandai-pandailah akak pujuk..hehehe..kak murni mintak mesti dye cair..huhu..

rindu jugak..

~HuSnA ZuBiR~ said...

menangis lahir dari bbrpa persaan, tp, mainly, sedih..
dan perasaan itu insylh, boleh dikawal..
Mu'min y kuat lebih disukai dari Mu'min y lemah..
terus melawan prsaan sedih itu utk lebih kuat..xpe kak, sy ade ^^ (mmbantu ke =.=") hehe..
bdoalah, moga diberi kkuatan sllu, insylh ^_^ ameen

[h][i][D][a][Y][a][H] said...

rilek beb...Allah ada.

tanah said...

husna...ehe awk ni comellah..jzkk..dayah pun..

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget