Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Nabi Ibrahim a.s

Friday, 11 December 2009

Bismillah

Hari turn sye lak yg memasak.hehehehe....nk msk ape sye pun x tau.Yg penting sye dah keluarkan sotong + sayur2 yg ade tp sye x tau cmne nk gne blender yg 'grand' tu..x tau lah ape mslhnya coz certain2 org je yg pass nk gne dye....adoi...cmne lah sye msk ari ni.....

xpe2.....ckp tentang msk-memasak ni sye nk kongsi kisah nabi Ibrahim a.s ketika menjamu tetamu yg dtg ke rumahnya.

Hmmm...mungkin ada yg dah maklum;mungkin ada yg tidak bahawa Ibrahim a.s masih belum dikurniakan anak walaupun usianya dan isterinya sudah lanjut.Namun,Ibrahim a.s masih blm berputus asa dan terus berdoa pada Allah agar dikurniakan zuriat.Maka Allah tuhan yg maha pengasih lagi maha menyayangi memakbulkan doa Ibrahim a.s.Lalu diutuskan dua para malaikat untuk meyampaikan berita gembira itu kepada Nabi Ibrahim a.s

Ibrahim a.s menyambut kedatangan tetamunya dengan gembira,Baginda memuliakan tetamunya,mempersilakan mereka duduk dan melayan mereka dengan baik.

Alkisah di kandang ternakan kambing baginda terdapat sekawanan kambing2....;p..Seekor kambing muda nmpk tertarik melihat kedatangan tetamu2 tersebut lalu bertanya,

''Siapakah tetamu yg dtg itu?''Seekor kambg tua menjawab pertanyaan kambg muda itu.

''Nmpk seperti org yg sgt mulia yg dtg melawat Ibrahim....tentu Ibrahim akan menghidangkan makann yg enak2 tuk mereka...''

Seekor kambg yg lain menjawab,''kalaulah aku dikorbankn tuk menjamu tetamu yg mulia tu,alagkah baiknya..''Kambing muda yg mendengar perbualan itu tersenyum.(camnelah kmbg senyum kn???hehehe..)


''Aku pun nak dijadikan hidangan kepada tetamu tu jugak...''kata kambg tu kepada dirinya sendiri.Lalu dia mambandgkn dirinya dgn kmbg2 yg lain.Dan dia mendapati bahawa dialah kambing yg paling muda,sihat dan gebu.

''Wah,ni sudah bgs...tentu aku yg akan terpilih nnt...''Kambg muda itu menyimpan harapan.

Berbalik ke dalam rumah baginda Ibrahim a.s.Baginda bercadang tuk menjamu para tetamunya dengan hidangan yg istimewa.Lalu Siti Sarah menyuruh baginda memilh seekor kambing untuk dibakar dan dihidangkan.Baginda bergegas ke belakng rumahnya.

Melihatkn kedatangan baginda kmbg muda td mula meloncat-loncat keriangan.Dia berazam tuk mempamerkan betapa sihat dan gebu dirinya untuk dipilh oleh baginda.(kmbg tu sdg berada in excited state..huhuhu)...Ditakdirkn baginda ternmpk kelibat kmbg muda itu dan tertarik.Lalu baginda memilih kmbg muda tersebut.Maka,terkorbanlah kmbg muda itu seperti yg dia sendiri kehendaki.

Setelah itu,hidangan daging kmbg bkr itu disediakn di hadapan tetamunya.Emm...guess what??Para tetamu yg dimuliakan itu x sentuh pun hidangan tu (sifat malaikat tidak mkn..)....Lalu bertanyalah baginda,

''jikalau kamu tidak mahu mkn,apa sebenarnya tujuan kamu dtg??''Malaikat itu pun menjawab,

''Kami dtg sbg utusan Allah untuk mengkhabarkan berita gembira kepada kamu bahawasanya Allah akan mengurniakan kamu zuriat.''Mendengarkan khabaran itu,Siti Sarah berteriak.

''Manakan mungkin,sedangkan usiaku sudah lanjut tambah pula aku ini mandul.''Maka jawab malaikat tersebut,

''Sesungguhnya Allah itu maha bijaksana.''

Mengikut cerita yg sye dgr dan bce,kmbg muda yg rela dikorbankn tu telah dikurniakn syurga.
Harap maaf sekiranya ada kesalahan.

Kisah ini ada juga diceritakan dalam Al-quran surah Az-zariyat ayat 24-30.

Lesson:

1)Sabar....sabar...sabar.....Sesungguhnya org yg bersabar itu akan dikurniakan balasan yg baik.

''Dan kerana tuhanmu,bersabarlah...'' (almuddasir:7)

''Apa yg ada di sisimu akan lenyap dan apa yg ada di sisi Allah akn kekal.Dan Kami pasti akan memberi balasan kepada org yg sabar dengan pahala yg lebih baik dari apa yg telah mereka kerjakn.'' (an-nahl-96)

Ibrahim a.s sendiri bersabar menanti kelahiran puteranya dan balasannya bukan sahaja baginda dikurniakn anak yg baik dan bertakwa tetapi juga diangkat menjadi rasul iaitu nabi Ishak a.s dan nabi Ismail a.s.So,kita pun kna lah bersabar dgn apa jua rintngan yg kita hadapi.Saya pun tgh bersabarlah ni dgn kerenah blender yg cam pilih kasih;(dgn saya dia x nk berfungsi lak..adoi...sabar3!!)

2)Pengajaran yg kita dapat dari kmbg tu pulak ialah untuk menjadi yg terbaik dan menjadikan org lain pun terbaik kita kna maksimakan kelebihan yg kite ada.Macam kambg tu,dia tunjukkn yg dialah yg plg sihat dan punya byk isi supaya Baginda dpt lah menghidangkn makann yg terbaik buat tetamunya.Macam kita pulak,kita gunakan kemampuan kita untuk beramal dengan sebaiknya agar kita jadi cream of the cream di sisi Allah s.w.t.

Hmm..tamat sudah cerita saya hari ni...Semoga apa yg diceritakan di atas boleh dijadikan panduan dlam hidup.

sesungguhnya yg baik itu dtg drpd Allah dan yg buruk itu dr kelemahan diri sye sendiri

~~sayang fillah~~

0 comments:

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget