Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Arnab yg mengejar bayang2....

Wednesday, 30 December 2009

Bismillah.....

Saya dh baik demam...;p..Thanks GOD..

''Dan apabila aku sakit,Dia yg menyembuhkan aku.'' (26:80)

Actually sye boring wat assigment so sye nk share lah kisah seekor arnab yg comel..^^..

Alkisah ada seekor arnab yg comel hidup bersama bapanye...Suatu malam,bapak arnab memanggil anaknyer dan mereka ddk mnghadap unggun api.Lalu bapak arnab pun berkata,

''Anakku,sudi x kalau bapak srh kau buat sesuatu...''Arnab yg comel menoleh ke arah bapaknyer.

''Apa dia bapak...Akan aku buat kalau x melanggar syara...''

''Dan kami perintahkan kepadamu agar berbuat baik kepada org tuamu........Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan Aku dgn sesuatu yg kamu x punya ilmu tentangnye maka jgnlah kamu mentaatinya......'' (luqman:14-15)

Owh,islam rupanyer keluarga arnab ni...Maka,bapak arnab itu pun menyuarakan hasratnye..

''Bapak nk kau berlari mengejar bayang2 kau selama satu jam...Kalau kau berjaya,maknanye kau mmg sgt hebat...''arah bapak arnab sambil tersenyum.

Arnab yg comel itu terpinga2 tapi dia masih bersedia menurut kehendak bapanyer.Lalu arnab pun berlari kencang mengejar bayang2nyer sendiri dan menjauhi unggun api tempat dye melepak bersama bapanyer td.Arnab yg comel itu merasa hairan apabila bayang2 nyer semakin pnjg setelah die mngjar beberapa lama...Dan x smpi setengah jam mengejar,dia pun tersungkur kepenatan...x larat lah tu...fail sudah sebab bapak dye srh dye kejar dlm masa sejam...huhuhu

Bapak arnab pun pergi ke arah anaknye dan mengusap belakang anaknyer..

''Anakku,sekarang kau pegilah berlari ke arah unggun api tu blk dan lihatlah bayang2 mu..''Arnab comel mengeluh kepenatan tetapi bila dia mengenangkan ayat alquran di atas td dye pun mengikut je lah kata2 bapaknyer...Lalu,dye pun berlari dgn lajunya ke arah unggun api td.Dan,sekali lagi dia merasa hairan bila melihat bayang2nye menjadi pendek.

''Anakku,bapak tau ko mesti pelik dgn perintah bapak malam ni...Sebenarnye ada sesuatu yg bapak nk smpikan bile bapak srh ko buat semua ni....''kata bapak arnab sambil menggigit sebatang lobak merah...Arnab yg comel memandang muka bapanyer sambil tercungap2 kepenatan...

''Apa die bapak...''

''Bile kau mengejar byg2,ia menjadi semakin pnjg bile ko menjauhi sumber cahaya yg menjadikan byg2 tu...betul x??''Arnab yg comel mengangguk2..

''Dan bila aku mengejar sumber cahaya yg menjadikn byg2 tu,ia menjadi semakin pendek,''sambung arnab yg comel itu.Bapak arnab tersenyum mendengar kata2 anaknyer.

''Bgs2...nmpknyer ko bijak jugak ye ankku walaupun ko failed fizik dulu....''Arnab yg comel hanya tersengih mndgr pujian bapaknyer.

''Baiklah sekarang ko letakkn bayang2 ko umpama dunia,dan ko jadikan unggun api tu umpama akhirat...Apa yg ko boleh bgtau bapak???''Arnab yg comel terdiam sejenak...Tetapi memandangkan arnab yg comel tu cerdik,dye pun dpt mnjwb soalan bapaknyer.

unggun api umpama akhirat dan bayang2 umpama dunia




''Owh,aku tau bapak...Kalu kita mengejar dunia(bayang2),kita xkn dpt dunia tu malahan ia akan menjadi semakin jauh dr kita...sehinggakn kita akn tersungkur mengejarnye sebgimana sye tersungkur td....''Arnab menarik nafas sekejap...

''Dan kalu kita mengejar akhirat(unggun api) kita akan dpt mendekatinya dan byg2 kita iaitu dunia akan dgn sendirinya mengikut kita dan dekat dgn kita..''Arnab bersuara perlahan apabila mengakhiri ayat2nyer kerana dia sendiri terkesan dgn kata2nyer...

''Pandai sungguh ankku ini...Bagus2..x sia2 bapak srh ko berlari2 mlm ni...Bpak hrp ko akn igt apa yg kau belajar mlm ni smpi bila2...''Bapak arnab memeluk anakknyer kerana terharu..Lalu,mereka pun masuk tidur...

Ok...tamat sudah cerita di atas dgn mesejnye yg tersirat...Betull lh kn..klu kita mengejar dunia,ianya x ke mana,tp klu kita mengejar akhirat kita akn rse balasnnyer nnt...

''Dan kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau.Sedangkan negeri akhirat itu sungguh lebih baik bagi org2 yg bertakwa.Tidakkah kamu mengerti.'' (al-an'am:32)

ehem..cerita di atas ni cuma rekaan ye...ayat alquran yg diselitkan dlm cerita tu pun sememangnye tuk manusia bkn tuk arnab atau haiwan lain..Kalimah al=insan (klu tgk dlm alquran) merujuk directly pada manusia...Saya nk g smbg wat assgmnt blk ni..huhuhu

~~sayang fillah~~

1 comments:

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget