Amaran: Notes to be noted!

Assalam....selamat membaca tapi ada beberapa concern utk diingatkan pada semua..

>>>>Bagi semua yang mengenali pemilik blog nih,segala yang saya curahkan dalam semua karya dan cerita adalah untuk pengajaran sahaja.segala yang diadaptasikan dari kisah hidup saya sendiri adalah tidak ada kena mengena dgn semua org lain yang ada dalam hidup saya.

>>>>Saya harap sgttt saya sebagai tanah di blog ini tak dicomparekan dgn saya yang berada di luar.

>>>>Segala luahan dan curahan perasaan saya(termasuk yang saya selitkan dlm cerpen) di blog nih adalah private dan tidak boleh dibawa keluar melainkan komen di blog ni sahaja..

>>>>Segala komen biarlah disertakan nickname dan bukan anonymous namun tiada paksaan dikenakan.

>>>>Boleh share posts saya di medium lain dgn syarat saya masih lagi diauthorized sbg pemilik post.

>>>>Selamat membaca dan mengambil ibrah dari post2 yang bermanfaat...maafkan segala salah silap..jzkk

Ihsan

Tuesday, 12 October 2010

Bismillah dan salam..2 ucapan yang tak lupa nak dititipkan sebaik saja saya mula menulis..=)

Alhamdulillah..

Mentari dakwah itu dah mula bersinar kembali kat Birm..

Biarpun byk awan-awan hitam yg cuba menghalangnya..

Gerhana hanya seketika

Cahayanya masih tetap memancar...

Including me...(even sye prefer jadi bulan..hehehe)..





Minggu lepas..saya bwk adik2 junior pergi jalan-jalan naik bas..Klu x silap pergi Coventry road rsenyer..Sistem bas kat sini klu pergi in group of 5 kita boleh beli tiket dlm £7.50 and blh turun naik bas sepanjang hari guna tiket yg sama.So,terkeluarlah soalan nih dari seorg junior.


"Akak,driver tuh bukan tgk pun tiket kita..dia pandang sekilas je..kalau kita pakai tiket semalam ntah2 dia x perasan.."Saya senyum je..Huu..soalan nih sama dgn soalan yg pernah saya tnye senior saya dulu.


Hmm..pernah dgr tentang ihsan???Rasulullah pernah ditanya oleh Jibrail tentang ihsan.Rasulullah jawab,


"Ihsan itu hendaklah engkau beribadah kepada Allah seakan-akan engkau melihatNya kalaupun engkau tak melihatNya,sesungguhnya Dia melihatmu.."


Everything yang kita buat klu niat kerana Allah dan mengikut syariatnya maka ibadahlah namanya..Kalau nak beribadah kenalah ihsan..=)...In direct word = klu kita niatkan travel by bas tuh ibadah keranaNya kita kenalah berlaku ihsan.So,kalaupun pakcik tuh x perasan tarikh pd tiket bas kita kita,kita kena ingat Allah melihat apa yang kita lakukan...


Bukan naik bas je...segalanya kalau kita niatkan untuk beribadah kepadaNya maka kita kenalah ihsan dalam segala-galanya..In study x leh tiru assignment..in usrah x leh bagi alasan..(Hehe kena kat diri sendiri nih) and in everyday's life..x leh aci senang je..

Nak tau test ihsan dalam diri camne..Hmmm..klu nak test cuba naik train pergi Birm New Street hari ahad without beli tiket.Selalunya hari ahad xde org cek tiket.Kalau tak pun try buat benda yang sama hari lain tapi keluar dr train station ikut lif so xyah lalu pintu masuk.Lepas lalu pintu masuk,cuba tanya pada hati..rasa bersalah tak??Kalau ada rasa bersalah maknanya masih ada rasa ihsan tuh dalam diri kita..senang je kan...

Saya tgh buat benda lain sebenarnya nih..saja tulis post pendek..Saya tinggalkan blog nih dgn satu persoalan..berapa banyak kita pernah fikirkan tentang ihsan dalam setiap perbuatan kita..Kadang-kadang saya sendiri buat benda ikut hati termasuklah perkara yang jadi baru-baru nih..Semoga Allah membantu kita dalam membetulkan niat...ameen..

Segarkan hati yang lemah

Perkasakan jiwa yang layu..

Afwan atas segala kelemahan dan kejahilan


Mengharap jalan dakwah ini seriang kicauan burung

Currently working on a XXXXX

Wait for it..hehe *wink*

1040 pm

0 comments:

Post a Comment

~~~TanaH~~~

~~~TanaH~~~
-kerana Logam asalnya Tanah-

Aminkan doa ini..

Ya Allah,



Sesungguhnya Engkau mengetahui hati-hati ini telah berhimpun dalam cinta padaMu,telah bettemu dalam taat padaMu,telah bersatu dalam dakwah padaMu,telah berpadu dalam membela syariatMu,Kekalkanlah Ya Allah ikatannya.



Tunjukilah jalan-jalanNya.



Penuhilah hati-hati tersebut dgn cahayaMu yg x pernah kunjung malap.



Lapangkanlah dada-dada kami dgn limpahan iman kepadaMu dan indahnya bertawakal kepadaMu.



Hidupkanlah yaAllah,hati ini dgn makrifat kepadaMu.



Ya Allah,sekiranya Engkau mentakdirkan mati kepada kami,maka matikanlah kami dalam golongan para syuhada yg berjuang di jalanMu.



Engkaulah sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong.



Kabulkanlah ya Allah.Dan sampaikanlah salam kepada junjungan nabi kami,Muhammad saw kepada keluarga,para sahabatnya dan juga sampaikanlah salam.

There was an error in this gadget